Het gouden duo: ontdek de perfecte combinatie van kaas en thee

Door: Henri Willig
19 dec 2023
± 3 minuten

Bij Henri Willig zijn we altijd op zoek naar manieren om te inspireren en heerlijke ervaringen te creëren. Hoewel onze reis begint met onze eigen exquise kazen en aanverwante producten, wordt de spanning nog groter wanneer we samenwerken met andere buitengewone bedrijven en entiteiten.

We blijven continu op zoek naar de mooiste combinaties. We denken hierbij aan diverse dips, wijnen, bieren en tafelzuur. Een verborgen juweel in onze culinaire avonturen was echter het kunstige combineren van onze kazen met thee.

Een reis voor de smaakpapillen

Omdat het op 15 december Internationale Theedag was, besloten we een unieke proefreis te maken met Simon Lévelt, een vooraanstaand thee-expert. Simon Lévelt, gevestigd op Amsterdam CS, onderscheidt zich net als wij in zijn vakgebied. Toen we ze benaderden, was hun enthousiasme voelbaar. Ze hadden al eerder proeverijen gehouden, maar het idee om hun thee te combineren met onze kazen enthousiasmeerde hen. Dus bezocht ik, gewapend met onze familie kazen, de Simon Lévelt winkel in Amsterdam CS na een stop bij onze eigen Cheese & More. De sessie was een geweldige reis, waarbij we zorgvuldig op zoek gingen naar de perfecte combinaties. Het resultaat? Een prachtige selectie theeën die onze kazen perfect aanvulden.

De prachtige ontdekkingen met onze bekroonde familielijn:

  • Pure Gold: Wiebe Willig selecteerde als favoriet deze koe kaas. De kaas is meerdere maanden natuurlijk gerijpt en daardoor intens rijk van smaak met een zoete ondertoon. Een verbluffende match met 'Lapsang', een gerookte thee die de essentie van een kampvuur oproept. Het was een meeslepende ervaring!
  • Pure Perfection: Afbeelding met tafel, kaas, melkproducten, tafelgerei Automatisch gegenereerde beschrijvingDeze prachtige kaas is geselecteerd door Riet Willig. Een Rijke koe kaas met een sterk karakter aangevuld met zoutkristallen. Harmoniseert prachtig met White Moonlight, een witte thee met een zacht bloemige en nootachtige smaak.
  • Tremendous Truffel: Martin Willig koos voor een koe kaas met verse zomertruffel. Dit pareltje is een aantal maanden natuurlijk gerijpt op houten planken. De romige kaas, vol van smaak pas perfect bij Sencha Gabalong, een luxueze passende groene thee die de exquise smaak van truffel aanvult.
  • Sublime Sheep: Afbeelding met melkproducten, tafel, tafelgerei, Serveware Automatisch gegenereerde beschrijvingDeze zeldzame Nederlandse schapenkaas is meerdere maanden natuurlijk gerijpt op houten planken en geselecteerd door Jacob Willig. Kenmerkend is de rijke en pikante smaak. Samen met Jasmine Chung Hao, intens bloemig en geurig, halen zij het beste in elkaar naar boven.
  • Glorious Goat: Henri Willig koos met volle overtuiging voor deze Nederlandse geitenkaas. De kaas is romig en vol van smaak met een pikante hint. Het is de perfecte aanvulling op Rooibos Summerfruit en versterkt de zoetheid van de thee, aangezien de licht zoete smaak perfect bij de kaas past. Een onweerstaanbaar heerlijke combinatie!

Ervaringen om van te genieten

Deze ervaring was echt inspirerend. Als je aan een kaasproeverij denkt, denk je dan meteen aan thee? Aan onze lunchtafel hebben wij ontdekt dat de boterham met kaas bijzonder goed smaakt bij een kopje thee. Een logische keuze als je erover nadenkt. Kortom, een fantastische tip voor klanten, vrienden en iedereen die eens wat anders wil dan de klassieke wijn-kaas combinatie. Met Henri Willig kaas zijn de mogelijkheden eindeloos!

Krijg je trek van dit artikel?

Bekijk hieronder de heerlijke recepten van Henri Willig.

Extra feestelijke luxe kaasplank

5 pers
10 min

Maak een feestelijke luxe borrelplank met de kazen van Henri Willig! Voor deze kaasplank zijn de volgende kazen gebruikt: Green pesto – jonge koe kaas met groene pesto, Goat gold - belegen geitenkaas, Tremendous truffle - jong belegen koe kaas met truffel. De geitenkaas is hier op een kaaskruller geplaatst waarmee prachtige kaas ‘bloemen’ gemaakt kunnen worden. De ananas gember dip is een ideale combinatie met deze kaas. De groene pesto en truffelkaas kunnen in puntjes en reepjes gesneden worden. Vul de plank met de kazen en wissel dit af met vers fruit en rauwkost. Denk hierbij aan appel, druiven, wortel en bijvoorbeeld komkommer. Voeg er als laatste nog verse noten, olijven en crackers aan toe.  Het resultaat is een prachtige en smakelijke borrelplank!

Kaas dessert van Henri Willig

4 pers
10 min

Een kaasplank als nagerecht, maar dan met Hollandse kaas! Een super makkelijk recept. Snij de verschillende kazen in mooie plakjes of reepjes en leg ze op het bord. Belangrijk is de volgorde van de kazen. Start met mild en eindig met de krachtigste kazen.  Op deze borden is de volgorde als volgt:  - Jonge gouda, een zachte romige koekaas  - Jonge schapenkaas, ook zacht maar dan met de bijzondere delicate smaak van schapenmelk - Belegen geitenkaas, rijk en vol van smaak. Bekroond als beste harde geitenkaas ter wereld - Oude koekaas, een lekker pikante koekaas - Extra oude geitenkaas, een hele diepe en volle smaak, brokkelige geitenkaas.  Leg deze plakken of reepjes netjes naast elkaar op het bord en voeg een lepeltje van de dip of stroop toe aan het bord.  Leg ook een paar stukjes van de cracker erbij en een handje noten. Deze eet je bijvoorbeeld tussen de verschillende kazen door. Ze kunnen de smaakpapillen neutraliseren zodat je iedere kaassoort goed proeft.  En dat was het al! Kortom, een super makkelijk nagerecht maar toch heel mooi en smaakvol.