Het productieproces van onze kaas

Onze melkveehouders

Wij werken samen met zo'n 40 verschillende Nederlandse melkleveranciers, waarvan een groot aantal op biologische, duurzame en milieubewuste wijze boeren.

Kaasmakerijen

Onze kazen worden gemaakt in één van onze twee kaasmakerijen. De ene bevindt zich direct naast de boerderij in Katwoude en de andere, grotere, bevindt zich in Heerenveen. Hier wordt de melk - of deze nu afkomstig is van koeien, geiten of schapen - streng getest op versheid en kwaliteit, want alleen de beste melk wordt gebruikt in ons kaasproductieproces. Na deze kwaliteitscontroles wordt die melk de basis van onze heerlijke kaas.

Onze melkveehouders

Onze kaasmagie - met passie geproduceerd, geschikt voor vegetariërs

De meeste van onze kazen worden gemaakt van gepasteuriseerde melk, die wordt verhit samen met een toevoeging van stremsel en onze eigen speciale startercultuur - de magie die de kaas zijn Willig smaak geeft! Bij Henri Willig gebruiken we microbieel stremsel, dat wordt gemaakt van levende organismen zoals gist of schimmels, in plaats van traditioneel dierlijk stremsel, waardoor we kazen kunnen maken die ook geschikt zijn voor vegetariërs.

Deze twee dingen zorgen ervoor dat de melk zich begint te splitsen in twee vitale delen, de wrongel en de wei. De wrongel wordt van de wei gescheiden, en op dit punt voegen we kruiden of andere natuurlijke aroma's toe - als het één van van onze gearomatiseerde kazen moet worden - voordat ze in vormen worden geperst en op traditionele wijze worden gevormd. De kazen worden dan overgebracht in een zoutbad waar het zout gedurende een periode van enkele uren tot enkele dagen - afhankelijk van de grootte van de kaas – bijdraagt aan de smaak en om een stevige textuur en lange houdbaarheid te creëren. De kazen rijpen op natuurlijke wijze en worden regelmatig behandeld, gekeerd en visueel gecontroleerd om de best mogelijke smaak te garanderen. Vervolgens laten we de kazen rijpen gedurende enkele weken tot meer dan een jaar. De rijpingstijd is van invloed op de intensiteit van de smaak - hoe ouder de kaas, hoe sterker de impact in de mond!

Onze kaasmagie - met passie geproduceerd, geschikt voor vegetariërs

Onze voedselveiligheid

Al onze kazen worden gemaakt volgens de veiligst mogelijke normen. Het hele proces, van inkoop en logistiek tot dienst-na-verkoop, is zorgvuldig uitgewerkt in ons kwaliteitshandboek. Ons productieproces wordt periodiek gecontroleerd volgens de HACCP-normen (Hazard Analysis Critical Control Points), BRC (British Retail Consortium) en IFS (International Food Standard). Dankzij deze kwaliteitssysteemcertificaten voldoen wij aan de hoogste normen inzake productie en verpakking van levensmiddelen die op Europees en internationaal niveau vereist zijn. Deze normen garanderen uniformiteit en voedselveiligheid op een hoog kwaliteitsniveau.

Onze voedselveiligheid