De perfecte kaasplank samenstellen: welke kazen mag je niet missen?

Door: Henri Willig
26 jul 2023
± 3 minuten

Het samenstellen van een kaasplank is een kunst op zich. Een borrelplank met kaas past bij elke gelegenheid: van feestelijke bijeenkomsten tot intieme borrelmomenten. Een goed samengestelde kaasplank biedt verschillende smaken, texturen en aroma's die de zintuigen prikkelen en de gasten verwennen. Of je nu een kaasliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een heerlijke toevoeging aan je borrelplank, een goed gekozen assortiment kazen zal altijd indruk maken.

De basis van een smakelijke kaasplank

Een goed begin is het halve werk, en dat geldt ook voor het samenstellen van een kaasplank. Zorg ervoor dat je een diverse selectie kazen kiest om een breed scala aan smaken te bieden. Een typische kaasplank bevat vaak vier tot zes verschillende kazen. Hier zijn enkele suggesties om je kaasplank een vliegende start te geven:

Jonge kaas: Kies een jonge kaas, zoals onze Goudse babykazen. Deze kazen zijn heerlijk romig en mild van smaak, perfect voor iedereen die van een zachte kaas houdt.

Belegen kaas: Voeg een belegen geitenkaas toe zoals de Glorious Goat, de favoriet van Henri zelf. Een belegen kaas heeft een karakteristieke volle smaak en een stevige textuur, ideaal voor de liefhebbers van een wat intensere kaas.

Oude kaas: Voor echte kaasliefhebbers mag onze prijswinnende biologische oude koekaas niet ontbreken. Een oude kaas is rijk van smaak en heeft een brokkelige textuur. Hiermee is het een traktatie voor iedereen die van een pittige kaas houdt.

Verfijnde toevoegingen voor je kaasplank

Naast een assortiment kazen, zijn er enkele heerlijke toevoegingen die je kaasplank naar een hoger niveau tillen. Hier zijn een paar suggesties:

Kaasdips: Voeg de smaakvolle en veelzijdige kaasdips toe aan je kaasplank. Deze zijn perfect om te delen tijdens borrels en feestjes. De variaties in smaken zijn ideaal om met verschillende soorten kaas en snacks te combineren.

Noten en zaden: Kies voor een mix van noten en zaden, zoals pinda’s, cashewnoten, amandelen, macadamia noten en pecannoten. Deze voegen een knapperige textuur toe en bevatten gezonde vetten die goed samengaan met de romigheid van de kazen.

Vers fruit: Snijd wat sappige druiven, plakjes sappige peren, of verse vijgen om een zoete en frisse noot aan je kaasplank toe te voegen. Het fruit vormt een perfecte aanvulling op de rijke smaken van de kazen.

Brood en crackers: Serveer een selectie van knapperig stokbrood, crackers of vijgenbrood en kletzenbrood. Deze heerlijke koolhydraatrijke opties bieden de perfecte basis om de kazen op te smeren.

De sleutel tot een perfect geserveerde kaasplank

Bij het samenstellen van een heerlijke kaasplank is het niet alleen belangrijk om de juiste kazen te kiezen, maar ook om de juiste kaasmessen te hebben om ze perfect te serveren. Ook goede kaasplanken en kaasschaven mogen niet ontbreken. Er zijn verschillende soorten tools die elk ontworpen zijn voor specifieke kazen. Met de juiste tools voeg je niet alleen een vleugje elegantie toe aan een kaasplank, maar zorg je er ook voor dat de gasten optimaal van de kazen kunnen genieten.

Een borrelplank met kaas: een feest voor elke fijnproever

Of je nu een borrel kaasplankje maakt voor een gezellige avond met vrienden of een chique kaasplank voor een speciale gelegenheid, met de juiste kazen en aanvullingen wordt het een ware culinaire traktatie! Met Henri Willig ben je verzekerd van kwaliteitskazen die je kaasplank naar een hoger niveau tillen. Probeer verschillende combinaties uit en ontdek jouw perfecte kaasplank voor elke gelegenheid.

 

Bestel via onze webshop

10,95
(Incl. btw)

Krijg je trek van dit artikel?

Bekijk hieronder de heerlijke recepten van Henri Willig.

De perfecte kaasplank: voor ieder wat wils

4 pers
20 min

Een borrelplank met flink wat variatie! Op deze plank hebben we namelijk jonge, oude en gerookte kaas gebruikt, en dat van zowel koemelk, schapenmelk als geitenmelk.  Snij de kazen in verschillende vormen. Hier hebben we gekozen voor reepjes, blokjes, puntjes en partjes.  De kruiden knoflookkaas is in reepjes gesneden. Dit gaat het beste als je de kaas eerst halveert. Vervolgens maak je plakken en maak je van deze plakken de reepjes.  De fenegriekkaas hebben we in blokjes gesneden. Hierbij hebben we er een stuk uitgesneden waar je de blokjes tussen kunt leggen. En als die blokjes op zijn, kun je er gewoon weer een nieuw stukje van afsnijden natuurlijk! De oude schapenkaas kun je langs de zijkant in plakken snijden. doordat het stuk kaas uit een groter wiel gesneden is, krijg je zo die mooie lange puntjes kaas.  De gerookte geitenkaas is cilindervormig en door deze in de lengte door te snijden en de helften daarna ook nog een keer door te snijden krijg je lange repen die je vervolgens in kleinere partjes kunt snijden. Verdeel de kaas over je plank, en vul hem aan met de crackers, nootjes en kaaszoutjes. Op deze plank liggen ook nog appelpartjes en hebben we 2 lekkere mosterds gekozen die goed smaken bij de kaas.  De plank is klaar, tijd om te genieten! 

Pittig kaasplankje

4 pers
20 min

Een lekkere pikante kaasplank!  Snijd het stokbrood in hele dunne plakjes. Meng 3 eetlepels arachideolie met de geraspte teen knoflook, voeg wat zout toe. Smeer hier de plakjes stokbrood mee in en bak krokant in de oven. Ga uit van ongeveer 6 minuten per kant onder de grill. Het kan ook op hetelucht op 200 graden. Maar let op want ze kunnen snel verbanden. Snijd ondertussen de kaas in reepjes en blokjes en maak de kaasplank mooi op.  Neem een plakje serranoham en een plakje geitenkaas met truffel doe dit op het broodje. Rasp wat van de rode chili kaas, snij 10 Taggia olijven fijn en meng met elkaar. Snijd de bladerdeegplakken in 4 gelijke strengen. Strooi hier het kaas-olijf mengsel op en bestrooi met de sesamzaadjes. Bak op 200 graden voor 10 a 15 minuten in de oven. garneer met de tomaatjes, druiven en overige olijven En geniet van deze heerlijke snack, een spicy kaasplank!  Evelien van @gezelligerecepten, bedankt voor deze mooie en bovenal smakelijke kaasplank!