Wat is biologische kaas en klopt het dat dit gezonder is?

Door: Henri Willig
07 mrt 2024
± 3 minuten

Bij Henri Willig hebben we een passie voor kaas in alle soorten en maten, inclusief biologische kaas. Maar wat is biologische kaas precies, en is het daadwerkelijk gezonder dan niet-biologische kaas? In dit artikel duiken we dieper in de wereld van biologische kaas, de voordelen ervan en hoe deze zich verhoudt tot reguliere kaas.

Wat is biologische kaas?

Biologische kaas wordt gemaakt van melk die afkomstig is van boerderijen die werken volgens biologische landbouwprincipes. Dit betekent dat de dieren gevoed worden met biologisch geteeld voer en dat er geen gebruik wordt gemaakt van kunstmatige meststoffen of chemische bestrijdingsmiddelen op het land waar het voer groeit. Ook het welzijn van de dieren staat hoog in het vaandel; antibiotica en hormonen zijn een echte no-go, tenzij absoluut noodzakelijk voor de gezondheid van het dier. De melk voor biologische kaas moet dus aan strenge eisen voldoen voordat het verwerkt mag worden tot de kaas die uiteindelijk in de winkel ligt.

Biologisch dynamische kaas: een stap verder

Biologisch dynamische kaas gaat nog een stap verder dan reguliere biologische kaas. Deze kaas komt van boerderijen die niet alleen voldoen aan de biologische standaarden, maar ook werken volgens de principes van de biodynamische landbouw. Dit houdt in dat men rekening houdt met de cycli van de natuur en de kosmos en dat het boerenbedrijf gezien wordt als een gesloten kringloop waarin alles met elkaar verbonden is. Biologisch dynamische kaas is daarmee het resultaat van een nog striktere en holistische benadering van landbouw.

Is biologische kaas gezonder?

De vraag of biologische kaas gezonder is, is niet eenvoudig met 'ja' of 'nee' te beantwoorden. Wat we wel weten, is dat biologische kaas vrij is van kunstmatige toevoegingen en residuen van pesticiden, wat voor veel consumenten al een belangrijke overweging is. Daarnaast kan de melk van dieren die op een natuurlijke manier gehouden worden en voer eten dat vrij is van chemische middelen, een hogere voedingswaarde hebben. Dit kan resulteren in kaas die rijker is aan bepaalde voedingsstoffen.

Wat is er anders aan biokaas?

Naast de manier waarop de melk geproduceerd wordt, kan ook het kaasmaakproces van biologische kaas verschillen van dat van conventionele kaas. Zo wordt er bij de productie van biologische kaas vaak gebruikgemaakt van vegetarisch stremsel en worden er geen kunstmatige kleurstoffen of conserveermiddelen toegevoegd. Dit maakt biologische kaas niet alleen een verantwoorde keuze, maar ook een keuze die beter kan zijn voor je gezondheid.

Henri Willig biologische kazen

Binnen ons assortiment vieren we de kunst van kaasmaken met onze diverse biologische kazen. We bieden onder andere opties aan zoals Biologische Sinaasappel Kruidnagel kaas en Supreme Biologische koekaas. Deze biologische kazen zijn gemaakt met oog voor dier en natuur, gebruikmakend van melk van biologisch gehouden dieren en zonder kunstmatige toevoegingen. Ontdek al onze biologische kazen voor een compleet overzicht en meer details over deze en andere biologische kazen.

Wanneer biologische kaas kiezen?

Het kiezen voor biologische kaas is een persoonlijke keuze met betrekking tot een voorkeur voor natuurlijke producten, dierenwelzijn en milieu. Of biologische kaas gezonder is, kunnen we niet direct met een ‘ja’ of ‘nee’ beantwoorden. Wat wel zeker is, is dat biologische kaas een puur en authentiek product is dat past in een bewuste levensstijl. Bij Henri Willig bieden we een breed assortiment aan biologische kazen, van jong tot oud en van mild tot pittig. Zo kun je altijd een biologische kaas vinden die past bij jouw smaak! Bestel kaas gemakkelijk online via onze webshop. 

Krijg je trek van dit artikel?

Bekijk hieronder de heerlijke recepten van Henri Willig.

Zelfgemaakte romige kaassaus van Goudse kaas

4 pers
25 min

Deze kaassaus kun je overal bij eten!  Of je nu nacho's gaat eten, loaded fries, broccoli of bloemkool, deze saus is een alleskunner. Ook heerlijk om te gebruiken als een kaasdip. 

Tuna cheese melt sandwich

1 pers
10 min

Krijg je al trek in een heerlijke lunch? Probeer dan eens dit eenvoudige recept voor een tuna melt sandwich. Met tonijn, gesmolten kaas en een vleugje paprika salsa, heb je binnen no-time een smakelijk broodje op tafel. Deze klassieker is makkelijk te maken en perfect voor een snelle, maar vullende lunch. Of je nu thuis werkt of snel iets lekkers wilt maken, met onze Henri Willig Koe Biologisch Jong kaas wordt elke tuna melt sandwich onweerstaanbaar.