Voedingswaarde van geitenkaas: wat zijn de feiten?

Door: Henri Willig
05 apr 2024
± 3 minuten

Bij Henri Willig zijn we niet alleen gepassioneerd over de smaak van onze kazen, maar ook over de voedingswaarde die ze hebben. Geitenkaas is een favoriet onder velen, maar wat maakt geitenkaas nu precies zo bijzonder vanuit voedingsperspectief? We vertellen je graag meer over de voedingswaarden van geitenkaas. Want hoeveel calorieën bevat geitenkaas eigenlijk? 

Voedingswaarde van geitenkaas

Geitenkaas staat bekend om zijn lichte verteerbaarheid. Dit komt door de samenstelling van vetten en eiwitten die geitenkaas heeft. Maar er is meer: geitenkaas bevat namelijk essentiële voedingsstoffen zoals calcium, fosfor, en de vitamines A en B2. Deze voedingsstoffen spelen een belangrijke rol in het behoud van sterke botten en een gezond immuunsysteem.

Een veelgestelde vraag gaat over de calorieën in geitenkaas. Goed nieuws voor de bewuste eters: geitenkaas bevat gemiddeld minder calorieën dan veel harde kazen, wat het een aantrekkelijke keuze maakt voor wie op zijn inname let. De precieze voedingswaarden per 100 gram geitenkaas zijn:

Voedingswaarden jonge geitenkaas

VoedingsstofHoveelheid (per 100 gram)
Energie1662 kJ / 397 kcal
Vetten34 g
Waarvan verzadigde vetzuren21 g
Koolhydraten<0.5 g
Waarvan suikers<0.5 g
Eiwitten24 g
Zout 2 g

Voedingswaarden belegen geitenkaas (Goat Gold)

VoedingsstofHoveelheid (per 100 gram)
Energie1908 kJ / 455 kcal
Vetten39 g
Waarvan verzadigde vetzuren24 g
Koolhydraten<0.5 g
Waarvan suikers<0.5 g
Eiwitten28 g
Zout 2.3 g

Voedingswaarden oude geitenkaas

VoedingsstofHoveelheid (per 100 gram)
Energie2071 kJ / 494 kcal
Vetten42,2 g
Waarvan verzadigde vetzuren26,2 g
Koolhydraten<0.5 g
Waarvan suikers<0.5 g
Eiwitten29,9 g
Zout 2,45 g

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van geitenkaas?

Naast de voedingswaarde, biedt geitenkaas ook andere gezondheidsvoordelen. Het is namelijk rijk aan probiotica, wat goed is voor de darmgezondheid, en de hoge niveaus van middellange keten vetzuren kunnen bijdragen aan een verbeterd metabolisme!

Geitenkaas van Henri Willig

Of je nu geitenkaas kiest voor de lekkere smaak of voor de gezondheidsvoordelen, één ding is zeker: geitenkaas is altijd een goede keuze. Bij Henri Willig gaan we voor de beste kwaliteit geitenkaas, waarbij we je ook zo goed mogelijk willen informeren met kennis over onze producten.

Ontdek Henri Willig geitenkaas door de kaas online te bestellen of kom langs in een van onze winkels! Proef gemakkelijk de verschillen tussen onze jonge geitenkaas en oude geitenkaas, of ga je toch liever voor belegen geitenkaas? Een ding is in ieder geval zeker: geitenkaas past perfect in salades, op brood, of als onderdeel van een kaasplankje. Heb je nog vragen over onze kaas of de voedingswaarden hiervan? Neem dan gerust contact met ons op.

Bestel via onze webshop

Krijg je trek van dit artikel?

Bekijk hieronder de heerlijke recepten van Henri Willig.

Kaas dessert van Henri Willig

4 pers
10 min

Een kaasplank als nagerecht, maar dan met Hollandse kaas! Een super makkelijk recept. Snij de verschillende kazen in mooie plakjes of reepjes en leg ze op het bord. Belangrijk is de volgorde van de kazen. Start met mild en eindig met de krachtigste kazen.  Op deze borden is de volgorde als volgt:  - Jonge gouda, een zachte romige koekaas  - Jonge schapenkaas, ook zacht maar dan met de bijzondere delicate smaak van schapenmelk - Belegen geitenkaas, rijk en vol van smaak. Bekroond als beste harde geitenkaas ter wereld - Oude koekaas, een lekker pikante koekaas - Extra oude geitenkaas, een hele diepe en volle smaak, brokkelige geitenkaas.  Leg deze plakken of reepjes netjes naast elkaar op het bord en voeg een lepeltje van de dip of stroop toe aan het bord.  Leg ook een paar stukjes van de cracker erbij en een handje noten. Deze eet je bijvoorbeeld tussen de verschillende kazen door. Ze kunnen de smaakpapillen neutraliseren zodat je iedere kaassoort goed proeft.  En dat was het al! Kortom, een super makkelijk nagerecht maar toch heel mooi en smaakvol.  

Geitenkaas warme tapas

2 pers
min

Bereiding: Steek met een steker of rond glas uit elke snee brood, twee rondjes. Grill of rooster deze goudbruin. Leg op elk rondje, met het snijvlak naar boven, een stuk geitenkaas en schep er een flinke lepel Henri Willig Vijgen/Rode Port of Ananas/Gember op. Zet dit even in een oven op 200 graden Celsius tot de geitenkaas net iets begint te smelten.