Henri Willig was één van de eersten die ontdekte dat Goudse Kaas ook van geitenmelk gemaakt kon worden. Tegenwoordig is Goudse geitenkaas niet meer weg te denken uit het assortiment kazen. Onze geitenkaas heeft een zeer zachte smaak en is bijvoorbeeld lekker in combinatie met een goed glas port.
Net zoals schapenkaas en koekaas is de geiten kaas ook verkrijgbaar in verschillende soorten, met ieder zijn eigen kenmerken. De een houdt meer van een jonge variant met een romige smaak, de ander prefereert een iets sterker smakende belegen of een heerlijke oude soort van geitenmelk.
Geitenkazen hebben een witte kleur. Dit komt omdat geiten caroteen omzetten in vitamine A. Hierdoor komt de gele kleurstof niet in het product terecht in tegenstelling tot koekaas die wel een gele kleur heeft.
Zijn kazen van geitenmelk gezond?
Een veelgestelde vraag. Dit type kaas bevat vitamine A, B1, B2, B6, B11, B12 en D. Naast vitamines bevat geitenkaas van nature ook een aantal andere belangrijke stoffen zoals kalium, calcium en fosfor. Ook is het iets makkelijker te verteren dan kaas gemaakt van koemelk doordat het kleinere vetbolletjes bevat. Gekeken naar cholesterol zijn geitenkaas, schapenkaas en 'gewone' kaas vergelijkbaar. Geitenmelk bevat zelfs iets meer cholesterol dan koemelk. Verse geitenkaas bevat het minst aantal vetten. Ben je op zoek naar een minder vette soort, kies dan voor een magere variant.
Mag je geitenkaas eten als je zwanger bent?
Geitenkaas kan onderverdeeld worden in twee soorten: harde geitenkaas en zachte geitenkazen. Er zit een groot verschil tussen deze twee varianten.
Harde variant
Harde kaas bevat weinig vocht en wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk. Omdat de melk gepasteuriseerd is, is harde geiten kaas veilig om te eten tijdens een zwangerschap.
Zachte variant
Verse zachte kazen daarentegen worden soms gemaakt van rauwe melk en is daarom niet altijd veilig om te eten voor zwangere vrouwen. Als op de verpakking 'au lait cru' of 'rauwe melk' staat kun je deze soort tijdens zwangerschap beter links laten liggen. Deze kan een listeria bacterie bevatten die gevaarlijk is voor ongeboren baby's. Mocht je per ongeluk zachte kaas gegeten hebben hoef je je niet direct zorgen te maken. Indien je last krijgt van koorts, misselijkheid of diarree is het verstandig om contact op te nemen met een huisarts.