Lactose-intolerantie en geitenkaas: hoe zit het?

Door: Henri Willig
12 okt 2023
± 2 minuten

Ben je een kaasliefhebber met lactose-intolerantie? Dan is er goed nieuws voor jou! In dit blogartikel gaan we dieper in op de relatie tussen lactose-intolerantie en geitenkaas en ontdekken we waarom dit een uitstekende keuze kan zijn.

Geitenkaas: minder lactose

Allereerst moeten we een veelvoorkomend misverstand uit de weg ruimen: geitenkaas is niet volledig lactosevrij. Het bevat nog steeds enige hoeveelheden lactose. Al is het aanzienlijk minder dan bij koekaas. Dit maakt geitenkaas vaak beter verteerbaar voor mensen met lactose-intolerantie. Dat er in geitenkaas minder lactose zit dan in koekaas hangt af van een aantal factoren:

  1. Natuurlijke afbraak tijdens fermentatie: Tijdens het kaas boekingsproces wordt melk blootgesteld aan bacteriën en enzymen. Deze micro-organismen zetten lactose om in melkzuur, wat de zuurgraad verhoogt en helpt bij het conserveren van de kaas. Dit proces resulteert in een lager lactosegehalte in de uiteindelijke geitenkaas.
  2. Andere melksamenstelling: Geitenmelk heeft van nature minder lactose dan koemelk. Hierdoor bevat de resulterende geitenkaas vanaf het begin al minder lactose.
  3. Langere rijpingstijd: Oude kaas, zowel van koemelk als van geitenmelk, heeft over het algemeen een lager lactosegehalte dan jonge kaas. Tijdens het rijpen wordt lactose verder afgebroken door bacteriën, waardoor de kaas minder lactose bevat naarmate deze ouder wordt.
  4. Geitenmelk bevat A2-caseïne: Sommige studies suggereren dat geitenmelk voornamelijk het A2-type caseïne bevat, terwijl koemelk zowel A1- als A2-caseïne bevat. A1-caseïne kan bij sommige mensen gastro-intestinale ongemakken veroorzaken, waaronder problemen met de vertering van lactose. Daarom ervaren sommige mensen met lactose-intolerantie mogelijk minder klachten bij het eten van geitenmelkproducten.

Oude geitenkaas

Als je last hebt van lactose-intolerantie en toch van kaas wilt genieten, is oude geitenkaas waarschijnlijk je beste keuze. Door het langdurige rijpingsproces kan oude geitenkaas bijna lactosevrij worden. De meeste lactose wordt afgebroken, waardoor de kaas gemakkelijker te verteren is zonder dat je spijsvertering problemen ondervindt.

Geitenkaas als lactose vriendelijke optie

Geitenkaas is een heerlijke optie voor mensen met lactose-intolerantie, vooral als je kiest voor oude varianten. Hoewel geitenkaas niet volledig lactosevrij is, bevat het aanzienlijk minder lactose dan koekaas, wat het doorgaans beter verteerbaar maakt. Dus waarom zou je jezelf het plezier van kaas ontzeggen als je kunt genieten van de smaak van geitenkaas zonder ongemakken? Kaas koop je gemakkelijk bij Henri Willig, geniet gemakkelijk en snel van jouw favoriete kazen. Heb je nog vragen, neem dan gerust contact op met onze klantenservice!

Bestel via onze webshop

16,95
(Incl. btw)
19,95
(Incl. btw)

Krijg je trek van dit artikel?

Bekijk hieronder de heerlijke recepten van Henri Willig.

Hollandse oude kaassalade maken

4 pers
10 min

Maak een heerlijke oude kaassalade met dít recept! Snijd de kaas in hele kleine blokjes. Meng de kaas in een schaaltje met de mayonaise, sojakwark, mosterd, honing en dille. Proef, en voeg naar smaak nog meer honing en mosterd toe. Wil je de salade iets romiger hebben? Voeg dan nog wat extra mayonaise en sojakwark toe. Super simpel toch? Smakelijk!  Bedankt voor je heerlijke recept Manon van @Courgetticonfetti     

Zelf originele bruschetta’s met portobello & truffel kaas maken

4 pers
20 min

Gezond, lekker en een mooie toevoeging op je kaasplank! Verwarm de oven voor op 180 graden. Pers het teentje knoflook. Meng met de olijfolie en besmeer het zuurdesembrood hiermee. Zorg dat je de stukjes knoflook ook op het brood legt, niet alleen de olie! Leg ze 10 minuutjes in de voorverwarmde oven, tot ze van boven mooi goudbruin zijn geworden. Snijd de portobello’s in dikke plakken en bak ze goudbruin in een koekenpan. Beleg de bruschetta’s met de portobello’s een snuf zout en geraspte kaas.  Makkelijk en vol van smaak