Tijd voor een borrel? Dan kan deze kaas écht niet ontbreken

Door: Henri Willig
18 sep 2023
± 3 minuten

Het is weer tijd om te genieten van een gezellige borrel met vrienden of familie. En wat mag er absoluut niet ontbreken op de borrelplank? Juist, heerlijke kaas! Bij Henri Willig weten we als geen ander hoe belangrijk het is om de juiste kazen te kiezen die perfect passen bij jouw borrelmoment. Daarom hebben we een selectie gemaakt van onze favoriete borrelkazen die je absoluut moet proeven. Of je nu houdt van zachte en romige kazen, pittige smaken of juist verrassende combinaties, bij ons vind je altijd de perfecte kaas voor bij de borrel. 

Welke kazen voor bij de borrel 

1. Fenegriek kaas 

Onze fenegriek kaas is een absolute kaas topper voor bij de borrel. Deze kaas is rijkelijk gevuld met fenegriekzaadjes, wat zorgt voor een licht nootachtige smaak en een verrassende textuur. Combineer deze kaas met wat druiven en noten voor een perfecte balans. 

2. Komijnekaas 

De komijnekaas is een echte kaas klassieker die het altijd goed doet op de borrelplank. De licht pittige smaak van komijn geeft deze kaas een karakteristiek aroma dat uitstekend samengaat met een lekker glas wijn. 

3. Pesto kaas 

Voor wie van een vleugje mediterrane smaken houdt, is onze pesto kaas een absolute aanrader. Deze kaas is verrijkt met de heerlijke smaken van basilicum en pijnboompitten, waardoor elke hap een feestje wordt. 

4. Lavendel kaas 

Op zoek naar een bijzondere smaakbeleving? Dan is onze lavendel kaas een geweldige keuze. De delicate lavendelaroma's geven deze kaas een unieke twist die je zeker moet proeven. Combineer deze kaas met vers fruit, zoals perzik of abrikoos, en serveer met knapperige crackers voor een elegante en verrassende borrel. 

5. Oude kaas 

Voor de liefhebbers van wat meer gerijpte kaas is onze oude kaas een absolute must op je borrelplank. De intense smaak en kristalachtige textuur maken deze oude kaas onweerstaanbaar. De kristallen die zich tijdens het rijpingsproces vormen, zorgen voor een verrassende crunch en een nog diepere smaak. Combineer een stuk Henri Willig oude koe kaas 48+ met een goed glas rode wijn en knapperig stokbrood voor een ultieme borrelervaring. 

6. Biologische truffelkaas 

Als je van luxe houdt, mag de biologische truffelkaas niet ontbreken bij de borrel. De intense truffelsmaak geeft deze kaas een verfijnde en decadente twist. Serveer deze kaas met wat versgebakken brood, vijgenjam en noten voor een chique borrelervaring. 

Borrel combinaties om van te smullen 

Natuurlijk is kaas op zichzelf bij de borrel al heerlijk, maar het wordt nóg lekkerder als je het combineert met andere smaken. Hier zijn een paar combinaties die je borrelplank naar een hoger niveau tillen: 

  • Fruitige kaasdips: Combineer je favoriete borrelkazen met fruitige kaasdips met ananas, abrikoos, pruim, vijg en dadel. De zoete en hartige contrasten zorgen voor een verrukkelijke smaakervaring. 
  • Noten en zaden: Voeg wat knapperige noten en zaden toe aan je borrelplank. Denk aan walnoten, amandelen of pompoenpitten. Ze voegen niet alleen textuur toe, maar ook een heerlijke crunch. 
  • Vers brood: Niets gaat boven de combinatie van verse stukjes brood met heerlijke kaas. Kies voor een ambachtelijk stokbrood, een knapperig plakje roggebrood of een zacht vruchtenbroodje. 
  • Charcuterie: Voeg wat plakjes fijne vleeswaren toe aan je borrelplank, zoals prosciutto, salami of chorizo. De zoute en hartige smaken vormen een perfecte aanvulling op de kaas. 

Kaas voor bij de borrel: kies Henri Willig 

Bij Henri Willig hebben we een ruim assortiment aan kazen die perfect zijn voor bij de borrel. Of je nu gaat voor traditionele smaken of juist wilt experimenteren met nieuwe combinaties, bij ons vind je altijd de juiste kaas om jouw borrelmoment compleet te maken. Bekijk al onze kazen en ontdek de heerlijke wereld van borrelen met kaas. 

Krijg je trek van dit artikel?

Bekijk hieronder de heerlijke recepten van Henri Willig.

Kaas bitterballen maken

5 pers
30 min

Deze kaas bitterballen zijn een heerlijk alternatief voor gewone bitterballen! Zo maak je ongeveer 25 kaas bitterballen: Week de gelatine in koud water. Smelt ondertussen de boter met het teentje knoflook in een pan op middelhoog vuur. Als de boter is gesmolten voeg je de bloem toe en roer je het door elkaar tot het gaar is. Blijf roeren en voeg dan de bouillon beetje bij beetje toe totdat alles is opgenomen. Zet het vuur uit en voeg de kaas, mosterd, uienpoeder, peper, de geweekte gelatine en zout toe. Roer goed door en doe het mengsel daarna in een ovenschaal met folie erover. Laat het een uur buiten de koelkast afkoelen en daarna nog een zo’n 4 uur in de koelkast. Doe voor het paneren de bloem, de eieren en het paneermeel elk in een apart diep bord. Rol balletjes van het kaasmengsels en haal door de bloem, dan door het ei en dan door het paneermeel. Zet ze nog even in de koelkast en dan is het tijd om te frituren. Zo’n 3 minuten per bal.   Bedankt voor je heerlijke recept Daniëlle (@Foodaholic.nl) 

Geniet van de lente met deze kaas voor op je lente kaasplank

6 pers
30 min

Knallende Lente Kaasplank Het vrolijkste seizoen van het jaar. Manon van @courgetticonfetti maakte weer een prachtige, kleurrijke lente kaasplank.  De kaasjes die je op de plank ziet: Lavendel kaas Groene pesto kaas Gerookte geitenkaas Sublime oude schapenkaas Ook maakte zij 3 simpele receptjes en heeft de plank verder gevuld met dingen die je er direct op kunt leggen. Ontzettend makkelijk, maar het ziet er geweldig uit! De extra dingen op de plank: Pittige mosterd Chef's selection Roasted tomato dip  Aardbeien Olijven  Mandarijn Radijsjes Nectarine Pistachenootjes De 3 simpele receptjes:  - Ei muffins met gerookte geitenkaas Verwarm de oven voor op 180 graden. Rasp 50 g gerookte geitenkaas en houd de helft hiervan apart. Meng de andere helft van de kaas met 4 eieren, 6 zongedroogde tomaten (in stukjes), 10 olijven (in plakjes), 1 geperst teentje knoflook, 1 el Italiaanse kruiden en een snuf zout in een kom en mix goed. Vet een muffinvorm in (voor 6 stuks) en verdeel het beslag hierin. Strooi de rest van de geraspte kaas over de bovenkant. Zet ze 20 minuten in de oven. - Muhammara  Mix 80 g geroosterde paprika, 80 g walnoten, 1 teentje knoflook, 1/2 tl paprikapoeder, 1/2 tl komijn, een snuf kaneel, 30 ml olijfolie en 20 g granaatappelpitjes in je hakmolen tot een tapenade. - Rode biet geitenkaas  Mix 1 rode biet en 200 g geitenkaas tot een gladde crème.   Presenteer deze kleur explosie op tafel en geniet!