Ontdek de wonderen van wei in kaasproductie

Door: Henri Willig
12 nov 2023
± 2 minuten

Kaas is voor Henri Willig meer dan alleen een lekkernij; het is een verhaal van traditie, kwaliteit en duurzaamheid. Een belangrijk hoofdstuk in dit verhaal is 'wei', het vocht dat overblijft na het stremmen van de melk. Wei vormt een cruciaal onderdeel in het kaasmaakproces en heeft ook buiten de kaasmakerij veel potentie.

Wat is wei?

Wei, ook bekend als kaaswei of wei melk, is een bijproduct van het kaasbereidingsproces. Wanneer melk stremt om kaas te vormen, is wei de vloeistof die overblijft.

Microbieel stremsel: wat is het en waarvoor gebruik je het?

Bij Henri Willig gebruiken we microbieel stremsel, een vegetarisch alternatief voor dierlijk stremsel, in ons unieke recept. Dit stremsel helpt bij het stremmen van de melk en draagt bij aan onze kenmerkende smaak.

Melkzuur en lactose

Melkzuurbacteriën spelen een cruciale rol in het omzetten van lactose naar melkzuur, wat de kaas zijn karakteristieke zure smaak geeft.

Wei: een multifunctioneel product

Wei is niet alleen essentieel voor kaasproductie, maar vindt ook zijn weg naar vele andere producten zoals cosmetica en voeding, waar het wordt gewaardeerd om zijn voedingswaarde en veelzijdigheid.

Duurzaamheid in praktijk

Bij Henri Willig streven we naar duurzaamheid. Ons innovatieve nanofiltratie systeem verdikt de kaaswei van 5% naar 20% droge stof, waardoor we transportkosten besparen en onze CO2-uitstoot verminderen.

Ook gebruiken we kaaswei voor de productie van ons weibier. Dit speciaalbier zetten we vervolgens weer in om onze bierkaas te ontwikkelen. Deze bierkaas hebben we inmiddels opgenomen in ons vaste assortiment en we zijn trots om deze bijzondere bierkaas aan te bieden. Zo zie je maar wat je allemaal kunt doen met het restproduct van kaas maken!

Door de eeuwen heen heeft wei zijn waarde bewezen, zowel in de kaasmakerij als daarbuiten. Bij Henri Willig omarmen we de veelzijdige toepassingen van wei en zijn toegewijd aan duurzame praktijken die onze impact op de planeet verminderen, terwijl we de authentieke smaak van onze kazen behouden.

Ontdek zelf de unieke smaak van Henri Willig kazen en ervaar de subtiele invloed van wei op onze producten door een bezoek te brengen aan onze winkels en boerderijen.

Krijg je trek van dit artikel?

Bekijk hieronder de heerlijke recepten van Henri Willig.

Nachos met Gouda kaas

4 pers
30 min

Bereiding De kaas grof raspen. Tortillachips in een grote schaal schudden. Roasted tomato dip en de geraspte kaas royaal over de tortilla chips verdelen. Madame Jeanette pepers halveren en samen met alle andere pepers over de tortillachips garneren voor een kleurrijk resultaat.   Tip Heerlijk in combinatie met Henri Willig Wheyzen of Tripel bier.

Sandwich maken met gegrilde kip en kaas

4 pers
30 min

Verrukkelijke sandwiches met gegrilde kip, een heerlijke abrikozenspread, tomaat, mayo, sla, avocado en onze heerlijke jonge Gouda kaas. Echt een topcombinatie! Bereiding: Sla de kipfilet plat en snijd in 2 stukken. Meng de kruiden met de olijfolie en wentel de kip hierdoor. Grill de kip in een grillpan of in een contactgrill aan beide zijden mooi bruin en gaar. Rooster de casinoboterhammen in een broodrooster, oven of contactgrill lekker krokant.  Bestrijk de eerste boterham met de abrikozendip, leg daarop wat sla en dan de kip. Bestrijk een tweede boterham met mayo en beleg met kaas, tomaat en avocadoplakken. Bestrooi met een beetje zout en peper. Leg deze boterham op de eerste en doe de derde boterham erop. Snijd voorzichtig schuin door tot je twee driehoeken hebt. Snijd deze driehoeken dan weer door tot 2 kleinere driehoekjes en steek er een satéprikker in zodat het mooi aan elkaar blijft zitten.   @Ellouisacooking maakte deze sandwiches voor ons, en wij gaan dit recept zeker zelf ook proberen! Dank je wel ;-)