De magie van Henri Willig kaas!

Henri Willig
Door: Henri Willig
23 mei 2024
± 3 minuten

Ons verhaal vertellen we al jaren aan iedereen die ons bezoekt. De oorsprong ligt bij Henri en zijn vrouw Riet die samen een cursus kaasmaken deden omdat ze graag kaas wilden gaan produceren met de melk van hun eigen koeien. Ze startten met het maken boerenkazen voor zichzelf en mensen uit de buurt. Totdat een groep toeristen in een touringcar de boerderij bezocht en vroeg of zij mochten kijken naar het proces van het kaasmaken. Uiteraard namen al die toeristen kaas mee naar huis. En de bussen bleven terugkomen voor die heerlijke authentieke kaas met dat goede verhaal.

De magie van Henri Willig kaas!

De productie werd opgeschroefd en er kwamen ook kazen met kruiden in het assortiment. Toen ook dit succesvol bleek besloot Henri dat hij ook met geitenmelk kaas volgens Gouda receptuur wilde maken. En wederom was het een succes. Steeds meer mensen bezochten de boerderij en kochten deze o-zo smakelijke Hollandse kaas vers bij boer Henri Willig om mee te nemen als souvenir.

Jaren later…

Nu, een halve eeuw verder, hebben we 2 kaasmakerijen in Katwoude en Heerenveen, 3 kaasboerderijen, een restaurant met winkel en rondvaartboot in Giethoorn en meer dan dertig luxe kaascadeauwinkels op prachtige locaties in Nederland, Duitsland en Oostenrijk. En dan mogen we de webshop uiteraard niet vergeten.

Om al deze locaties te voorzien van voldoende kazen voor alle bezoekers werken we samen met 40 boeren die, naast onze eigen melk, melk leveren voor de productie. We maken ondertussen al meer dan 100 smaakvariaties en gebruiken hiervoor melk van de koe, geit en schaap.  In totaal produceren we hiermee rond de 7 miljoen kilo kaas per jaar.

Het gaat ook weleens mis!

Doordat we met zoveel melk werken en ook nog met verschillende soorten, gebeurt het heel soms weleens dat er een foutje gemaakt wordt. Hierdoor hebben we meegemaakt dat er per ongeluk twee verschillende melksoorten waren gebruikt voor het maken van een kaas. Dit was niet de intentie maar met vakkundige kaasmakers, strenge controles en een goede receptuur werden dit uiteindelijk hele bijzondere en zeer smaakvolle kazen die slechts een korte periode beschikbaar waren.  Ze werden door vele klanten en medewerkers enorm gewaardeerd. Want het reproduceren van deze “happy accidents” blijkt haast onmogelijk.

Maar van ervaringen leert men

Dankzij deze ervaring zijn we gestart met “limited editions” en de speciale Henri’s Hero kazen. Deze tijdelijke bijzondere kazen, wisselen we per seizoen af. Hiermee kunnen we onze bezoekers verrassen en hebben we steeds een mooi verhaal te vertellen. Sommige van deze limited editions zijn zo populair dat ze ieder jaar terugkomen of in ieder geval teruggewenst worden. Een voorbeeld is de Aspergekaas, een prachtige kaas die uiteraard tijdens het aspergeseizoen in onze winkels en webshop te verkrijgen is. Het regelmatig wisselen van ons assortiment biedt ons een perfecte mogelijkheid om een nieuwe smaken te ontwikkelen en te toetsen bij onze bezoekers.

Wij zijn nog lang niet klaar met de creativiteit en ideeën die we hebben voor nieuwe verrassende smaken en smaakcombinaties! Blijf ons dus vooral volgen op de social media zoals onze instagram: Henri Willig Kaas of natuurlijk via onze website waar je je kunt aanmelden voor de nieuwsbrief. Zo blijf je altijd op de hoogte van interessant nieuws en leuke events.

Bestel via onze webshop

Krijg je trek van dit artikel?

Bekijk hieronder de heerlijke recepten van Henri Willig.

Geniet van de lente met deze kaas voor op je lente kaasplank

6 pers
30 min

Knallende Lente Kaasplank Het vrolijkste seizoen van het jaar. Manon van @courgetticonfetti maakte weer een prachtige, kleurrijke lente kaasplank.  De kaasjes die je op de plank ziet: Lavendel kaas Groene pesto kaas Gerookte geitenkaas Sublime oude schapenkaas Ook maakte zij 3 simpele receptjes en heeft de plank verder gevuld met dingen die je er direct op kunt leggen. Ontzettend makkelijk, maar het ziet er geweldig uit! De extra dingen op de plank: Pittige mosterd Chef's selection Roasted tomato dip  Aardbeien Olijven  Mandarijn Radijsjes Nectarine Pistachenootjes De 3 simpele receptjes:  - Ei muffins met gerookte geitenkaas Verwarm de oven voor op 180 graden. Rasp 50 g gerookte geitenkaas en houd de helft hiervan apart. Meng de andere helft van de kaas met 4 eieren, 6 zongedroogde tomaten (in stukjes), 10 olijven (in plakjes), 1 geperst teentje knoflook, 1 el Italiaanse kruiden en een snuf zout in een kom en mix goed. Vet een muffinvorm in (voor 6 stuks) en verdeel het beslag hierin. Strooi de rest van de geraspte kaas over de bovenkant. Zet ze 20 minuten in de oven. - Muhammara  Mix 80 g geroosterde paprika, 80 g walnoten, 1 teentje knoflook, 1/2 tl paprikapoeder, 1/2 tl komijn, een snuf kaneel, 30 ml olijfolie en 20 g granaatappelpitjes in je hakmolen tot een tapenade. - Rode biet geitenkaas  Mix 1 rode biet en 200 g geitenkaas tot een gladde crème.   Presenteer deze kleur explosie op tafel en geniet!

Pittig kaasplankje

4 pers
20 min

Een lekkere pikante kaasplank!  Snijd het stokbrood in hele dunne plakjes. Meng 3 eetlepels arachideolie met de geraspte teen knoflook, voeg wat zout toe. Smeer hier de plakjes stokbrood mee in en bak krokant in de oven. Ga uit van ongeveer 6 minuten per kant onder de grill. Het kan ook op hetelucht op 200 graden. Maar let op want ze kunnen snel verbanden. Snijd ondertussen de kaas in reepjes en blokjes en maak de kaasplank mooi op.  Neem een plakje serranoham en een plakje geitenkaas met truffel doe dit op het broodje. Rasp wat van de rode chili kaas, snij 10 Taggia olijven fijn en meng met elkaar. Snijd de bladerdeegplakken in 4 gelijke strengen. Strooi hier het kaas-olijf mengsel op en bestrooi met de sesamzaadjes. Bak op 200 graden voor 10 a 15 minuten in de oven. garneer met de tomaatjes, druiven en overige olijven En geniet van deze heerlijke snack, een spicy kaasplank!  Evelien van @gezelligerecepten, bedankt voor deze mooie en bovenal smakelijke kaasplank!