Het restproduct van kaas maken creatief inzetten als kaasmaker

Door: Henri Willig
12 mrt 2022
± 3 minuten

In de beginjaren was Henri Willig een gepassioneerde kaasmaker die op kleine schaal begon. Hij creëerde zijn smakelijke kazen volgens de authentieke Gouda receptuur, zonder extra smaken of toevoegingen. Het succes van deze heerlijke kazen, die al snel bekend werden als de kleurrijke Henri Willig kazen, vroeg om meer. Deze behoefte aan variatie leidde tot een uitbreiding van het assortiment. Eerst werden klassieke kaas smaken, zoals komijnekaas en kruidenkaas, ontwikkeld. Later voegden we meer exotische smaken toe, zoals groene pesto kaas, lavendel kaas en kokoskaas, om slechts enkele voorbeelden te noemen. 

Bij Henri Willig weten we dat we het liefst gevarieerd eten. De meeste mensen eten niet graag iedere dag hetzelfde broodje of dezelfde maaltijd. En met onze Henri Willig kaas is dat ook niet nodig. Met onze innovatieve kaas smaken en kaasrecepten tover je iedere keer weer een verrassend gerecht op tafel. Of het nu voor ontbijt, lunch, diner of tijdens de borrel is.   

Kaas en bier: de perfecte match 

Wij geloven dat kaas en bier altijd een geslaagde combinatie vormen, vooral tijdens een gezellige borrel. Daarom hebben we met een restproduct van het kaasmaken ons eigen Henri Willig bier ontwikkeld. Deze creatieve benadering past perfect bij de innovatieve geest van Henri Willig. 

Bij het maken van kaas wordt slechts ongeveer 1/10e van de melk gebruikt. Het restproduct van kaas maken, bekend als wei, biedt echter eindeloze mogelijkheden voor heerlijke creaties. Wei is een vloeistof die ontstaat wanneer melk wordt gestremd om kaas te produceren. Tijdens het stremmen worden de eiwitten in de melk gescheiden van het vocht. Wei, het restproduct van kaas, bevat nog steeds een verscheidenheid aan voedingsstoffen, waaronder lactose (melksuiker) en enkele eiwitten. We hebben de wei gebruikt om onze eigen speciaalbieren te maken, wat naadloos aansluit bij ons streven naar circulair werken

Het restproduct van kaas maken als inspiratie voor onze bierkaas 

Als vooruitstrevend bedrijf hebben we zelfs geprobeerd om met een van onze speciaalbieren bierkaas te maken. Onze kaasmakers houden ervan om nieuwe smaken te ontwikkelen en deze uitdaging was geen uitzondering. Met het weibier hebben onze kaasmakers een bierkaas gemaakt. Zo zie je maar wat je allemaal kunt met het restproduct wei dat ontstaat bij het maken van kaas. De bierkaas hebben we inmiddels in ons vaste assortiment opgenomen. We zijn trots om deze bijzondere bierkaas aan te bieden! 

Ontdek unieke combinaties 

Het gezegde luidt: 'over smaak valt niet te twisten', en dat is zeker waar. Gelukkig hebben wij een uitgebreid assortiment, zodat iedereen bij ons iets lekkers kan vinden. Ontdek zelfs onze bierkaas die gemaakt is van het restproduct van kaas. Laat jezelf ook eens verrassen. Wist je bijvoorbeeld dat chocolade uitstekend samengaat met kaas? Chocolade heeft aardse, nootachtige en soms zelfs fruitige smaken die goed samengaan met onze kazen.  

Blijf op de hoogte! 

Bij Henri Willig delen we graag onze nieuwe producten en ontwikkelingen. Meld je aan voor onze nieuwsbrief om als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe producten, recepten en winkelopeningen. Ontdek de wereld van verrassende kaas smaken en creatieve combinaties bij Henri Willig, The Cheese Family. 

 

Krijg je trek van dit artikel?

Bekijk hieronder de heerlijke recepten van Henri Willig.

Zelf mini hamburger broodjes met truffelmayo en truffelkaas maken

2 pers
15 min

Hamburgers met truffelmayo en truffelkaas, een heerlijk hapje voor op de borrelplank en een droom voor elke truffel-lover. - Verwarm de oven voor op 220 graden. - Verwarm een koekenpan (zonder olie o.i.d.) en bak de hamburgertjes binnen zo'n 8 minuten goudbruin en gaar. Zodra de burgers zo goed als klaar zijn leg je de plakjes truffelkaas op de bovenkant. Doe een deksel op de pan en laat de kaas smelten. - Bak ondertussen de hamburgerbroodjes in de oven binnen zo'n 3 minuten goudbruin. Snijd de cherrytomaten in plakjes. - Snijd, zodra de broodjes zijn afgekoeld, de broodjes open en smeer de truffelmayonaise op de onderkant. (En eventueel ook op de bovenkant) - Beleg het broodje vervolgens met de hamburger, de tomaatjes en de rucola.   Voilà, een lekkere snack! Bedankt @thamargoesbananas voor dit makkelijke recept.  

Gehaktballetjes met kaas in tomatensaus

2 pers
20 min

Gehaktballetjes met een beetje pit! Bereidingswijze: - Breng het magere gehakt op smaak met de gehaktkruiden en de peperkaas (voeg zoveel toe als je wilt). Maak zo'n 10 balletjes van het gehakt. - Verwarm een hapjespan op het vuur en bak de gehaktballetjes rondom bruin binnen zo'n 4 minuten. - Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Voeg deze toe aan de pan met gehakt en bak samen nog twee minuutjes. - Voeg de blikken tomatensaus toe en breng het geheel aan de kook. Laat het geheel vervolgens 15 minuten stoven op laag vuur met de deksel op de pan. - Breng het geheel op smaak met zout en peper en serveer.   Voilà, een lekkere snack! Bedankt @thamargoesbananas voor dit makkelijke recept.