Vier de lente

Als er één seizoen is waar menig mens van opbloeit is het wel de lente. Letterlijk alles bloeit en groeit. Kijk bijvoorbeeld maar naar de planten en bloemen. Tijdens de lente worden de dagen gelukkig ook weer ‘langer’.  Daar wordt iedereen vrolijk van.

Bij de lente denken veel mensen ook altijd aan nieuw leven. De geboorte van lammetjes, kuikentjes, kalfjes en andere jonge dieren. Ook bij ons in de stal worden er weer kalfjes geboren. Ze vinden het leuk als u langskomt, want deze kalfjes vinden de mensen die langskomen heel interessant en gezellig!

We genieten van de eerste warme zonnestralen die ons gezicht verwarmen als we weer buiten zijn. Kortom, we willen eropuit. Het is toch mooi dat de natuur zo werkt. Ook onze koeien houden van dat lenteweer. Daarom gaan onze koeien in april hun koeiendans doen en weer lekker zoveel mogelijk naar buiten.

Nu vragen sommige zich misschien af waarom we dit een koeiendans noemen?

Nou, omdat de koeien in de koudere wintermaanden in principe binnenblijven. Het gras groeit nauwelijks in de winter en het land kan drassig worden. Koeien kunnen daar niet goed op lopen en je hebt het risico dat het gras vertrapt wordt. Als de dagen dan weer wat warmer worden en het langer licht blijft en dat gras weer lekker groeit, dan komen ze graag weer buiten. En áls ze dan naar buiten gaan, dan zijn ze zo enthousiast, dat het lijkt alsof ze allemaal dansend door de wei gaan!

Voor ons is het ontzettend belangrijk dat de koeien zich prettig voelen. We zijn een biologische melkveehouderij en proberen op meerdere fronten dus extra goed voor onze prachtige Jersey koeien te zorgen. In onze mooie potstal hebben ze alle ruimte en kunnen dus zelf beslissen waar ze willen liggen, maar ook wanneer ze gemolken willen worden. Onze graslanden onderhouden we op geheel natuurlijke wijze. Hierdoor blijft het bodemleven gezond en krijgen de noodzakelijke kruiden de ruimte om te groeien tussen ons heerlijke gras. Dit vormt gezonde voeding voor onze koeien en al het andere leven in de weide. En daar zijn we trots op.

En we stellen onszelf graag doelen. Een van die belangrijke doelen voor ons is CO2 -reductie en emissiebeperking. We komen zo steeds een stap dichterbij klimaat neutrale bedrijfsvoering. Dit doen we onder andere door gebruik te maken van zonnepanelen waarvan we de elektriciteit ook kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld verwarming.

Omdat we graag duurzaam ondernemen met oog voor dier, natuur en mens, beperken we ons restafval ook tot een minimum. Als kazen niet de juiste vorm hebben maar wel de heerlijke smaak, dan zoeken we naar afnemers die ze gebruiken voor smeltkazen.

Ook hebben we een speciale indik-installatie voor onze wei, hierdoor kunnen we onze wei – een restproduct tijdens het kaas maak proces- in geconcentreerde vorm verkopen om zo het aantal transportbewegingen zo laag mogelijk te houden. En aangezien wei in heel veel producten kan worden toegepast, is het een ideale oplossing.

Veel mensen zijn zelf ook steeds bewuster bezig. Er worden keuzes gemaakt in bijvoorbeeld voeding en andere producten. Waar komt iets vandaan? Hoe is het gemaakt?

Dat begint allemaal bij het begin, en voor ons is dat bij het land en de koeien. Zij geven ons die mooie volle melk. Aangezien wij transparant zijn heten we iedereen die geïnteresseerd is welkom op onze biologische melkveehouderij. En kom dan gelijk even een stukje kaas proeven in onze winkel, kaasboerderij de Jacobs Hoeve. Verwacht een gastvrije ontvangst, enthousiasme en heel veel kaas!