Kaas snijden als een pro: de leukste manieren voor een feestje op tafel

Door: Henri Willig
31 mei 2024
± 4 minuten

Benieuwd naar het geheim achter het snijden van kaas als een professional? In dit artikel duiken we dieper in op de technieken van kaas snijden. Maak met onze tips dus indruk met een perfect opgemaakte kaasplank. Wij delen graag alle details om jouw kaasplank nog indrukwekkender te maken.

Welke messen zijn geschikt?

Voor het snijden van kaas is het belangrijk dat je hiervoor het juiste mes gebruikt. Zo zijn er verschillende messen geschikt, afhankelijk van het type kaas.

 • Kaasschaaf met een heel blad: Dit is de klassieke kaasschaaf die mogelijk al in je keukenlade ligt. Het is geschikt voor de meeste kazen, maar vooral voor halfharde en harde varianten, zoals Goudse kaas.
 • Kaasschaaf met een half blad: Jonge kaas is een vettere kaassoort en heeft de neiging sneller te klonteren tijdens het schaven. Een kaasschaaf met een halve blad vermindert de kreukels in de plakjes.
 • Kaasmes met open lemmet: Het kaasmes met gaten in het lemmet is speciaal ontworpen voor het snijden van halfzachte kazen zoals jonge kaas.
 • Kaasmes met half lemmet: Dit kaasmes is een moderne variant van de kaasmessen met grote openingen. Het halve lemmet glijdt gemakkelijk door de kaas zonder deze te pletten. Ideaal voor kazen zoals brie en camembert.
 • Wiegmes: Het wiegmes is een kleinere variant van het mest dat door kaas experts wordt gebruikt. Met zijn twee handvatten kun je veilig snijden. Dit mes is ideaal om snel de korst van een kaas te verwijderen, waarna je de kaas gemakkelijk in blokjes kunt snijden.
 • Kaasbijl: Een kaasbijl is de beste keuze voor het snijden van half harde tot harde kazen, zoals schapenkaas. Met zijn stevige en harde lemmet kun je ook harde kazen gemakkelijk snijden en breken.
 • Kaaskruller: Met een kaaskruller kun je dunne, krullende stroken kaas maken. Door het handvat te draaien, schraapt het mes over de kaas en creëer je mooie krullen.
 • Kaasrasp: Kaasraspen zijn er in diverse soorten, waaronder handzame modellen met een halve snijkant, ideaal om snel wat kaas over je gerecht te raspen.

De kunst van snijtechnieken

We hebben net ontdekt dat het kiezen van het juiste mes de eerste stap is om je kaasplank uit te laten blinken. Het is vervolgens belangrijk om de juiste snijtechniek toe te passen. Hieronder vind je enkele voorbeelden van technieken die je kunt gebruiken voor de verschillende soorten kaas:

 • Voor harde kazen is een kaasmes met een breed en stevig lemmet ideaal. Gebruik een lichte druk en maak vloeiende bewegingen om gelijkmatige plakjes te snijden.
 • Voor halfharde kazen, zoals Goudse kaas of schapenkaas, kun je een kaasmes met kleine gaatjes gebruiken om kleven te voorkomen en nauwkeurige plakjes te maken.
 • Zachte kazen, zoals jonge kaas, snijd je het makkelijkst met een kaasmes met een dun lemmet. Maak een wiegende beweging om de kaas netjes te snijden zonder de zachte structuur te verstoren
 • Voor kruimelige kazen kun je een kaasbrokkelmes gebruiken om gemakkelijk kleine brokjes of kruimels af te snijden zonder de kaas te pletten.

Stappenplan kaas snijden

Een perfect gesneden kaasplankje kan een echte toevoeging zijn voor wanneer jij gasten over de vloer krijgt. Maar het geheim van een prachtig opgemaakte kaasplank zit hem niet alleen in de kazen die je kiest, maar in de stappen die je neemt met het snijden. Voor een helder overzicht hebben we een stappenplan opgesteld, zodat jouw kaasplankje er perfect bij kan liggen:

 1. Kies het juiste mes op basis van het type kaas dat je gaat snijden.
 2. Zorg ervoor dat de kaas op kamertemperatuur is voordat je begint met snijden. Dit helpt bij het behouden van de smaak en textuur van de kaas.
 3. Plaats de kaas op een stevige achtergrond en snijd met gelijkmatige druk en vloeiende bewegingen. Begin altijd met het snijden van de korst als de kaas er een heeft.
 4. Schik de gesneden kaas op een kaasplankje of serveerschaal en presenteer het met crackers, fruit, noten en eventueel wijn om ervan te genieten.

Met deze eenvoudige stappen kun je jouw kaas perfect snijden en serveren!

Henri Willig kaas accessoires

Met de ambachtelijke Hollandse kazen, die door Henri Willig sinds 1974 worden geproduceerd in eigen kaasmakerijen, kunnen tal van heerlijke gerechten worden gemaakt. Maar hoe zorg je ervoor dat de kaas het best tot zijn recht komt? Juist, met onze kaas-accessoires! Ontdek ons assortiment en bestel je kaas-accessoires, waaronder onze kaasmessen, -schaven en -raspen, via onze webshop!

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik voorkomen dat ik kazen platdruk tijdens het snijden?

Het is belangrijk om het juiste type mes te gebruiken en de juiste snijtechniek toe te passen. Kies voor een scherp mes met een dun lemmet, zoals een kaasmes of een dun snijmes. Snijd de kaas met een soepele, glijdende beweging en druk niet te hard. Dit helpt om de structuur van de kaas te behouden en voorkomt dat deze plat wordt gedrukt tijdens het snijden.

Wat zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat mijn kaasmessen langer scherp blijven?

Gebruik je kaasmessen alleen voor het snijden van kaas om te voorkomen dat ze bot worden. Reinig je messen na gebruik met de hand en droog ze direct af om roestvorming te voorkomen. Bewaar ze vervolgens op een droge plaats en vermijd vocht. Regelmatig slijpen met een slijpsteen of een messenslijper zal ook helpen om de scherpte van je kaasmessen te behouden.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kaasplank er visueel aantrekkelijk uitziet?

Combineer verschillende kazen met contrasterende kleuren en texturen, voeg kleurrijke garnituren toe, zoals plakjes worst en druiven, en rangschik alles op een aantrekkelijke manier op de plank.

Bestel via onze webshop

11,95
(Incl. btw)
14,95
(Incl. btw)