Mens, Dier en Natuur, samen in harmonie

De laatste jaren is het alsmaar duidelijker geworden hoe belangrijk het is om te ondernemen op een manier die zo goed mogelijk is voor mens, dier en natuur. En wij vinden het heel belangrijk dat wij de wereld beter achterlaten dan toen we begonnen.  

De term MVO komt overal waar je leest en kijkt ook vaker voorbij. Maar wat zijn nou voorbeelden waarop je maatschappelijk verantwoord kunt ondernemen? Bij Henri Willig zoeken we overal steeds naar nieuwe mogelijkheden. We willen zo goed mogelijk zijn voor de aarde en alles wat daar op leeft.  

Mens 

Eind September was het World Heart Day, een dag die zich richt op hart en vaatziekten bij vrouwen en het nodige onderzoek hiernaar. Ook wij willen ons inzetten voor dit belangrijke thema. En dit doen wij door bijvoorbeeld 10% van de omzet van onze speciaal geselecteerd kaas en andere producten te doneren aan het project Hart voor Vrouwen dat Inner Wheel is gestart.  

Inner Wheel is een persoonlijk verbonden, sociaal bewogen en internationaal betrokken club van dames met ruim 100.000 leden uit meer dan 100 landen verdeeld over 5 continenten. En omdat Riet Willig -mede oprichtster van Henri Willig Kaas- lid is van deze organisatie, hebben wij een nauwe band met Inner Wheel Nederland. 

Dier 

Onze kaasmakerij is gevestigd in een uniek gebied. Het unieke IJsselmeer gebied. Het IJsselmeer vormt samen met het Markermeer en de Randmeren het IJsselmeergebied. Het grootste zoetwatermeer van Noordwest Europa dat ook nog eens op de Oost-Atlantische vogeltrekroute ligt.  

Een belangrijke plek voor honderdduizenden vogels, waaronder vele sternsoorten, om te rusten, voedsel te zoeken en te broeden Vanuit onze inzet voor biologische bedrijfsvoering en de rol die vogels spelen in de verrijking van de biodiversiteit op ons bedrijf huisvesten wij graag deze prachtige vogeltentoonstelling. En we weten dat gezond gras met veel kruiden, leidt tot gezondere en blijere koeien die de lekkerste melk geven, waar wij natuurlijk die heerlijke kaas van maken. Wij zijn dan ook zuinig op deze dieren om ons heen. 

Natuur 

De laatste jaren hebben we ons verdiept in betere manieren om energie op te wekken en tegelijkertijd om te gaan met de stijgende prijzen van gas en elektra. Vooral nu is dat geen overbodige luxe en zijn we blij dat we dit ook kunnen realiseren. 

Over enkele maanden gaan we met de gehele kaasproductie van het aardgas af en stappen we volledig over op het veel goedkopere propaangas, een uitstekend idee van één van de zonen van Henri en Riet. En wat betreft elektra hebben we dit jaar ons pakket zonnepanelen in Katwoude nog verder uitgebreid en wordt er onder leiding van Henri een groot veld aan zonnepanelen in Heerenveen geplaatst wat komend voorjaar in gebruik zal worden genomen.  

Zo zijn er gelukkig nog veel dingen waar we als mens zelf invloed op kunnen hebben, en is het goed om te blijven kijken naar nieuwe mogelijkheden.  Zullen we elkaar blijven inspireren?