Mens, Dier en Natuur, samen in harmonie

Door: Henri Willig
12 okt 2022
± 3 minuten

De laatste jaren is het alsmaar duidelijker geworden hoe belangrijk het is om te ondernemen op een manier die zo goed mogelijk is voor mens, dier en natuur. En wij vinden het heel belangrijk dat wij de wereld beter achterlaten dan toen we begonnen.  

De term MVO komt overal waar je leest en kijkt ook vaker voorbij. Maar wat zijn nou voorbeelden waarop je maatschappelijk verantwoord kunt ondernemen? Bij Henri Willig zoeken we overal steeds naar nieuwe mogelijkheden. We willen zo goed mogelijk zijn voor de aarde en alles wat daar op leeft.  

Mens 

Eind September was het World Heart Day, een dag die zich richt op hart en vaatziekten bij vrouwen en het nodige onderzoek hiernaar. Ook wij willen ons inzetten voor dit belangrijke thema. En dit doen wij door bijvoorbeeld 10% van de omzet van onze speciaal geselecteerd kaas en andere producten te doneren aan het project Hart voor Vrouwen dat Inner Wheel is gestart.  

Inner Wheel is een persoonlijk verbonden, sociaal bewogen en internationaal betrokken club van dames met ruim 100.000 leden uit meer dan 100 landen verdeeld over 5 continenten. En omdat Riet Willig -mede oprichtster van Henri Willig Kaas- lid is van deze organisatie, hebben wij een nauwe band met Inner Wheel Nederland. 

Dier 

Onze kaasmakerij is gevestigd in een uniek gebied. Het unieke IJsselmeer gebied. Het IJsselmeer vormt samen met het Markermeer en de Randmeren het IJsselmeergebied. Het grootste zoetwatermeer van Noordwest Europa dat ook nog eens op de Oost-Atlantische vogeltrekroute ligt.  

Een belangrijke plek voor honderdduizenden vogels, waaronder vele sternsoorten, om te rusten, voedsel te zoeken en te broeden Vanuit onze inzet voor biologische bedrijfsvoering en de rol die vogels spelen in de verrijking van de biodiversiteit op ons bedrijf huisvesten wij graag deze prachtige vogeltentoonstelling. En we weten dat gezond gras met veel kruiden, leidt tot gezondere en blijere koeien die de lekkerste melk geven, waar wij natuurlijk die heerlijke kaas van maken. Wij zijn dan ook zuinig op deze dieren om ons heen. 

Natuur 

De laatste jaren hebben we ons verdiept in betere manieren om energie op te wekken en tegelijkertijd om te gaan met de stijgende prijzen van gas en elektra. Vooral nu is dat geen overbodige luxe en zijn we blij dat we dit ook kunnen realiseren. 

Over enkele maanden gaan we met de gehele kaasproductie van het aardgas af en stappen we volledig over op het veel goedkopere propaangas, een uitstekend idee van één van de zonen van Henri en Riet. En wat betreft elektra hebben we dit jaar ons pakket zonnepanelen in Katwoude nog verder uitgebreid en wordt er onder leiding van Henri een groot veld aan zonnepanelen in Heerenveen geplaatst wat komend voorjaar in gebruik zal worden genomen.  

Zo zijn er gelukkig nog veel dingen waar we als mens zelf invloed op kunnen hebben, en is het goed om te blijven kijken naar nieuwe mogelijkheden.  Zullen we elkaar blijven inspireren? 

Krijg je trek van dit artikel?

Bekijk hieronder de heerlijke recepten van Henri Willig.

Luxe tosti met Henri Willig geitenkaas

2 pers
25 min

Zin in een bijzondere lunch? Deze tosti zal verrassen!    Bereiding   Leg twee broodjes op een plank en beleg deze met een laag spinazie.   Snijd de ui in ringen en de champignons in dunne plakjes. Bak deze in een pan met olijfolie. Verdeel dit vervolgens ook over de twee broodjes.   Maak met een kaasschaaf dunne plakjes van de geitenkaas en leg deze op de broodjes.   Strooi wat Italiaanse kruiden over de kaas en verdeel de plakken parmaham daar weer over.   Snijd de avocado in dunne reepjes en leg deze op de ham.  Leg als laatste de tomaatjes op de broodjes en leg de andere twee sneetjes brood er nu op. Besprenkel de broodjes met olijfolie.   Zet de broodjes ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Als je een sandwich grill hebt kun je die ook gebruiken.   Bedankt  @_foodplaces_ voor een inspirerend tosti recept!

Zelf makkelijke quesadillas met pulled chicken maken

2 pers
20 min

Smakelijke snelle quesedillas.    Bereidingswijze: - Kook de kip met de kippenbouillon binnen 15 minuten gaar. - Verwijder ondertussen het hart uit de tomaat, snijd het vruchtvlees in blokjes en snijd de bosui in ringetjes. Meng dit met de mais. - Trek de kip, zodra deze gaar is, uit elkaar met twee vorken tot pulled chicken. Meng met het tomaatmengsel, een eetlepel barbecuesaus en breng op smaak met zout en peper. - Leg een wrap in een droge koekenpan. Rasp hier sweet chili kaas overheen, bedek met het pulled chicken mengsel en rasp hier nog een laagje kaas overheen. Maak af met de tweede wrap. - Bak het geheel op middelhoog vuur tot beide kanten goudbruin en knapperig zijn en de kaas is gesmolten.   Een makkelijk recept van @thamargoesbananas. Dit kan op ieder moment van de dag worden gegeten.