Kaas bewaren: hoe doe je dat het beste?

Kaas is een heerlijk en veelzijdig product dat in vele varianten komt, van romige brie tot pittige cheddar en alles daartussenin. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je kaas zo lang mogelijk vers en smakelijk blijft? In deze blog delen we handige tips en richtlijnen hoe je jouw kaas het beste kan bewaren. Of je nu een hele kaas hebt of een paar plakjes, met onze tips geniet je langer van je favoriete kaas. 

1. Bewaar je kaas in de koelkast 

De koelkast is de beste plek hoe je kaas kan bewaren. Zorg ervoor dat de kaas goed is ingepakt om uitdroging en het absorberen van andere geuren te voorkomen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld kaaspapier of vetvrij bakpapier als je geen kaaspapier voor handen hebt. Plaats de kaas in een afgesloten bakje of wikkel hem goed in zodat hij zijn versheid behoudt. 

2. Raak alleen de korst aan tijdens het snijden 

Kaas behoudt zijn smaak en textuur beter als je alleen de korst aanraakt tijdens het snijden. Gebruik naast het bewaren van de kaas in de koelkast een kaasschaaf of mes om plakken te snijden en vermijd direct contact met de kaas zelf. Dit helpt ook om te voorkomen dat bacteriën in de kaas doordringen en het rijpingsproces versnellen. 

3. Gebruik kaaspapier 

Kaaspapier is een praktisch hulpmiddel om de versheid van je kaas te behouden en je kaas langer te bewaren. Dit papier is speciaal ontworpen om de kaas fris te houden. Het biedt de juiste hoeveelheid ademruimte en beschermt tegen uitdroging. Wikkel de kaas in kaaspapier en bewaar hem vervolgens in een luchtdichte container of zak in de koelkast.

Kaas bewaren: hoe doe je dat het beste?

4. Houd verschillende kaassoorten gescheiden 

Sommige kazen hebben sterke geuren die kunnen worden overgedragen aan andere kazen als ze te dicht bij elkaar worden bewaard. Sterk geurende kazen bewaar je het beste apart van mildere kazen om te voorkomen dat ze elkaars smaak beïnvloeden

5. Bewaar hele kazen buiten de koelkast 

Heb je een hele kaas, zoals een wiel Goudse kaas, die niet in de koelkast past? Dan kun je deze hele kaas buiten de koelkast bewaren, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Zorg ervoor dat de kaas wordt bewaard op een koele en donkere plek, zoals een kelder of voorraadkast. Bedek de kaas met een schone doek om stof en vuil buiten te houden. Controleer regelmatig op schimmelvorming en snijd indien nodig het aangetaste deel weg. Bewaar je de hele kaas voor een langere periode? Dan zal de kaas rijpen. Draai de kaas regelmatig om, zodat hij gelijkmatig zal rijpen. 

6. Vries je kaas niet in  

Hoewel het technisch gezien mogelijk is om kaas in te vriezen, bevelen we dit niet aan als manier om kaas te bewaren. Invriezen kan de textuur en smaak van de kaas veranderen. Als je toch kaas wilt invriezen, zorg er dan voor dat de kaas goed is ingepakt in plastic folie en een luchtdichte zak om vriesbrand te voorkomen. 

7. Bewaar je kaas niet te lang 

Als je de kaas meteen na ontvangst in de koelkast plaatst, kan je hem hierin 6 tot 8 weken bewaren. Houd er rekening mee dat zachte kazen over het algemeen een kortere houdbaarheid hebben dan harde kazen en dat wanneer de kaas eenmaal is aangesneden, de houdbaarheid ook korter zal zijn. 

Geniet van de lekkerste kaas met Henri Willig 

Volg bovenstaande tips om kaas het beste te bewaren en geniet langer van de heerlijke smaak en textuur van jouw favoriete kaas. En vergeet niet, voor de beste smaakervaring leg je de kaas na ontvangst tenminste een uur in de koelkast en laat je de kaas op kamertemperatuur komen voordat je start met eten. Bewaar je kaas goed en geniet van de lekkerste kazen. Ontdek het ruime aanbod van Henri Willig en het gemak van online kaas bestellen.