Is geitenkaas echt gezonder dan gewone kaas? Feiten en fabels onthuld

Door: Henri Willig
05 jan 2024
± 3 minuten

In de wereld van kaasliefhebbers is er een voortdurende discussie: is geitenkaas gezonder dan de traditionele kaas gemaakt van koemelk? Laten we de voedingswaarde, gezondheidsvoordelen en veelvoorkomende misvattingen van deze twee kaassoorten onder de loep nemen.

Wat we bedoelen met gewone kaas

Gewone kaas is meestal gemaakt van koemelk en noemen wij koekaas. Dit is een alomtegenwoordig zuivelproduct, varieert van diverse zachte kazen tot pittige kazen en heeft een divers smaakpalet.

Feiten: is geitenkaas gezonder dan gewone kaas

Kaas, in al zijn vormen, is een geliefd onderdeel van veel diëten over de hele wereld. Maar hoe verhouden geitenkaas en gewone kaas zich tot elkaar als het gaat om voedingswaarde en gezondheidsvoordelen? Laten we de wetenschap achter deze kaassoorten nagaan en enkele veelvoorkomende aannames toetsen aan de realiteit. Hier zijn de feiten:

  • Voedingswaarde: Geitenkaas bevat essentiële voedingsstoffen zoals vitamine A, B en D, en mineralen zoals calcium en fosfor. In vergelijking met gewone kaas heeft geitenkaas doorgaans minder calorieën en vetten. Dit maakt geitenkaas een gezondere optie voor diegenen die op hun calorie-inname letten.
  • Verteerbaarheid: Dankzij de kleinere vetmoleculen en het lagere lactosegehalte is geitenkaas gemakkelijker te verteren dan kaas gemaakt van koemelk. Dit kan vooral voordelig zijn voor mensen met lactose-intolerantie of een gevoelige maag.
  • Diabetes risicovermindering: Recent onderzoek wijst uit dat geitenkaas mogelijk bijdraagt aan een verlaagd risico op type 2 diabetes, dankzij de gunstige vetzuursamenstelling en lagere glycemische index.
  • Milieuvriendelijkheid: De productie van geitenkaas heeft vaak een kleinere ecologische voetafdruk, waardoor het een duurzamere keuze kan zijn.

Fabels over geitenkaas en gewone kaas

Rondom kaas, vooral wanneer we verschillende soorten vergelijken en onderzoeken of geitenkaas gezond is, bestaan veel misverstanden en mythes. Het is gemakkelijk om verstrikt te raken in verkeerde informatie of overdreven gezondheidsclaims. We ontkrachten daarom graag enkele veelvoorkomende fabels over geitenkaas en gewone kaas, om je een helder en eerlijk beeld te geven:

  • Lactosevrij: Hoewel geitenkaas minder lactose bevat dan gewone kaas, is het niet volledig lactosevrij. Mensen met ernstige lactose-intolerantie moeten voorzichtig zijn met alle zuivelproducten.
  • Superieur in voeding: Het is een misvatting dat geitenkaas in alle opzichten superieur is aan gewone kaas. De voedingswaarde hangt af van vele factoren, inclusief de manier waarop de kaas is gemaakt en verwerkt.

Toepassingen in de keuken

Geitenkaas is ongelooflijk veelzijdig en kan worden gebruikt in een reeks van gerechten, van salades tot warme gerechten. De unieke smaak voegt een extra dimensie toe aan veel recepten. Ontdek onze recepten en doe voldoende inspiratie op voor jouw volgende gezonde geitenkaas maaltijd! Bestel kaas gemakkelijk via onze webshop.

Is geitenkaas gezond?

Geitenkaas heeft verschillende voordelen ten opzichte van gewone kaas, waaronder een betere verteerbaarheid, lagere calorieën, en een potentieel lagere impact op het milieu. Het is belangrijk om te onthouden dat geen enkel voedingsmiddel op zichzelf staat en een evenwichtige voeding essentieel is voor een gezonde levensstijl.

Bestel via onze webshop

Krijg je trek van dit artikel?

Bekijk hieronder de heerlijke recepten van Henri Willig.

Geitenkaassalade met ham en druiven

4 pers
25 min

Rooster de noten in een droge hete koekenpan. Verdeel de sla over vier borden. Schik daarop de geitenkaas, beenham en druiven. Meng de ingrediënten voor de dressing en sprenkel deze over de salade. Bestrooi het gerecht met de geroosterde noten. Lekker met notenbrood of volkorenbrood. TIPS  Neem in plaats van Jonge geitenkaas eens Jonge schapenkaas of Rookkaas. Vervang beenham door krokant gebakken bacon of magere gerookte spekblokjes.

Open tosti uit de oven met ham en kaas

4 pers
10 min

Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Beleg de sneetjes brood met de plakken gekookte ham en Henri Willig Kaas. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en plaats ze ongeveer 5 minuten in de voorverwarmde oven totdat de kaas lekker gesmolten is. Meng de sla royaal met de Henri Willig Sweet Jalapeño en verdeel deze over de gesmolten kaas. Serveer de tosti's op een leuke houten plank. Tip: Serveer bij de tosti's een potje Henri Willig Sweet Chili Mayonaise waarmee je lekker kunt dippen.