30+ of 48+ kaas: wat is het verschil?

Door: Henri Willig
05 jul 2024
± 3 minuten

Bij het kiezen van kaas zie je vaak termen zoals 30+ en 48+ op de verpakking staan. Maar wat betekent 30+ kaas en wat betekent 48+ kaas? En wat is het verschil tussen 30+ en 48+ kaas? In deze blog duiken we dieper in deze vragen en bespreken we de verschillende soorten kazen die Henri Willig aanbiedt.

Foto: @overetengesproken.nl

Wat betekent 30+ kaas?

30+ kaas betekent dat de kaas 30% vet bevat in de droge stof. Dit betekent dat de vetgehalte berekend is op de droge massa van de kaas, zonder het watergehalte mee te rekenen. 30+ kaas is dus minder vet dan 48+ kaas, wat betekent dat het een gezondere optie kan zijn voor diegenen die op hun vetinname letten.

Wat betekent 48+ kaas?

48+ kaas betekent dat de kaas 48% vet bevat in de droge stof. Dit is een volle, romige kaasvariant met een rijke smaak. Deze kazen hebben een hoger vetgehalte en daardoor een intensere smaak en een zachtere textuur.

Verschil tussen 30+ en 48+ kaas

Het grootste verschil tussen 30+ en 48+ kaas is het vetgehalte. Dit heeft invloed op zowel de smaak als de textuur van de kaas. 48+ kazen zijn romiger en hebben een vollere smaak, terwijl 30+ kazen lichter zijn en minder vet bevatten. Dit verschil komt tot stand tijdens het productieproces, waarbij het vetgehalte van de melk wordt aangepast.

Bij 48+ kaas wordt volle melk gebruikt, terwijl bij 30+ kaas magere of halfvolle melk wordt gebruikt. Hierdoor hebben 48+ kazen een rijkere en meer uitgesproken smaak, terwijl 30+ kazen een lichtere en mildere smaak hebben.

Henri Willig kazen

30+ kazen

  • Jonge 30+ kaas: Mild en licht van smaak.
  • Belegen 30+ kaas: Iets pittiger dan de jonge variant, maar nog steeds licht.

48+ Henri Willig kazen

Verschil in smaak en gebruik

Smaak: Zoals eerder genoemd, hebben 48+ kazen een vollere en rijkere smaak dankzij het hogere vetgehalte. 30+ kazen daarentegen zijn milder en lichter.

Textuur: 48+ kazen zijn doorgaans romiger en zachter, terwijl 30+ kazen steviger zijn.

Gezondheid: Voor mensen die op hun vetinname letten, is 30+ kaas een betere keuze omdat het minder vet bevat dan 48+ kaas.

Culinaire toepassingen: Beide soorten kazen kunnen in verschillende gerechten gebruikt worden, maar vanwege hun verschillende texturen en smaken, kunnen ze voor verschillende doeleinden beter geschikt zijn. 48+ kaas is ideaal voor gerechten waar een romige, rijke smaak gewenst is, zoals in sauzen en op brood. 30+ kaas kan beter gebruikt worden in salades of als een lichtere snack.

30+ of 48+ kazen, Henri Willig voor jouw kaas opties!

Of je nu kiest voor 30+ of 48+ kaas hangt af van je persoonlijke voorkeur en voedingsbehoeften. Beide soorten hebben hun unieke voordelen en toepassingen. Bij Henri Willig vind je een breed scala aan 48+ kazen, zodat je altijd de perfecte kaas kunt vinden voor elke gelegenheid. Ontdek meer over onze kazen en probeer zelf het verschil tussen 30+ en 48+ kaas. Bestel kaas dus gemakkelijk online via onze webshop en ontdek jouw nieuwe favoriet!

Veelgestelde vragen

Kun je 30+ en 48+ kaas gebruiken voor dezelfde gerechten?

Ja, je kunt 30+ en 48+ kaas in veel dezelfde gerechten gebruiken, maar het resultaat kan anders zijn. 48+ kaas geeft een rijkere en romigere smaak, ideaal voor sauzen en gratins. 30+ kaas is lichter en kan beter zijn voor salades of als minder vette optie op brood.

Hoe bewaar je 30+ en 48+ kaas het beste?

Beide soorten kaas bewaar je het beste in de koelkast, gewikkeld in kaas- of bakpapier om uitdroging te voorkomen. Plaats de kaas in het kaasvak of een luchtdichte container. Vermijd plasticfolie, omdat dit vocht kan vasthouden en schimmelvorming kan bevorderen.

Wat is het verschil in calorieën tussen 30+ en 48+ kaas?

Over het algemeen bevat 30+ kaas minder calorieën dan 48+ kaas vanwege het lagere vetgehalte. Dit maakt 30+ kaas een betere optie voor mensen die op hun calorie-inname letten. De exacte calorische waarde kan variëren per kaassoort, dus het is altijd goed om het etiket te controleren.

Bestel via onze webshop