Wei

Wist je dat 10% van de melk gebruikt wordt om kaas te maken? In deze blog leggen we dit uit en vertellen we meer over de overige 90%, namelijk de kaaswei. 
Bij het kaasmaken gebruiken wij melk. Om deze melk te veranderen in kaas verwarm je de melk tot 29-30 graden Celsius en voeg je ingrediënten toe zoals zuursel en stremsel. 

In zuursel zitten melkzuurbacteriën en deze zetten lactose (melksuiker) om in melkzuur. Dat melkzuur maakt de kaas zuurder, de pH daalt zodat de kaas stremt en langer houdbaar blijft. Bovendien heeft het melkzuur invloed op de smaak van de kaas. Daarom hebben we ook een eigen receptuur, dat geeft onze typische Henri Willig smaak. 

Belangrijke ingrediënten
Stremsel kun je tegenwoordig ook vegetarisch krijgen, ook wel microbieel stremsel genoemd. Wij gebruiken alleen microbieel stremsel voor onze kazen zodat onze kaas ook geschikt is voor vegetariërs.
Deze ingrediënten zorgen ervoor dat de melk indikt en na 30 tot 45 minuten is de melk dan net zo dik als pudding. Deze ingedikte melk gaan we snijden door langzaam roterende messen door de wei te laten gaan. Dit duurt ongeveer 30-45 minuten en dan zie je dat de vloeibare wei gescheiden wordt van de vaste wrongel. De wrongel (10%) zal uiteindelijk de kaas worden. De overige 90% is dus de wei en die is gelukkig multifunctioneel inzetbaar.
Om het hele verhaal over kaasmaken te horen en mee te maken, raden we iedereen aan om onze winkels en boerderijen te bezoeken. Daar leer je er nog meer over en kun je natuurlijk onze kaas proeven!

Een veelzijdig product
Nu komen we weer even terug op wei en hoe multifunctioneel dit product is. Wei wordt veel gebruikt in het veevoer en heeft een goede invloed op de darmwerking en weerstand van bijvoorbeeld kalveren. Ook zit het in veel producten voor de consument zoals bepaalde frisdranken, cosmetica, chocolade en zelfs in bijvoorbeeld ons bier. 

Ontwikkelingen in duurzaamheid
Maar in zijn originele vorm is het een groot volume wat veel transport met zich meebrengt. Daarom hebben wij inmiddels een ‘Nanofiltratie systeem’ in gebruik die deze wei kan indikken van 5% naar 20% droge stof. Hiermee besparen we transportkosten, wat interessant is voor onze afnemers en onszelf. De transportbewegingen kunnen we hierdoor namelijk met 30% reduceren. En dankzij dit nieuwe systeem verminderen wij de uitstoot van CO2 aanzienlijk.  

Kortom, mooie ontwikkelingen waar wij best een beetje trots op zijn!
Groeten, de Henri Willig Cheese Family