Veilig kaas eten tijdens je zwangerschap: welke kazen zijn geschikt?

Door: Henri Willig
08 mrt 2024
± 6 minuten

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om bewust om te gaan met voeding. Kaas is een geliefd product, maar niet alle soorten zijn geschikt voor zwangere vrouwen. Bij Henri Willig begrijpen we hoe belangrijk het is om zorgvuldig te kiezen welke kaas je wel en niet kunt eten tijdens deze bijzondere periode. Met onze passie voor kaas en jarenlange ervaring willen we je graag informeren en inspireren.

Welke kaas mag je niet eten als je zwanger bent?

Laten we beginnen met de kazen die je beter kunt vermijden. Ongepasteuriseerde kazen, ook bekend als rauwmelkse kazen, zijn niet geschikt tijdens de zwangerschap. Deze kazen kunnen listeriabacteriën bevatten, die een risico kunnen vormen voor jou en je ongeboren kind. Kazen die niet mag eten tijdens je zwangerschap zijn kazen die gemaakt zijn van rauwe melk. Vertalen we dit naar specifieke kaassoorten, dan kun je deze kazen beter vermijden: 

  • Sommige soorten Brie: Vooral de ambachtelijke varianten die vaak van rauwe melk gemaakt worden.
  • Camembert: Net als Brie, vooral de rauwmelkse varianten.
  • Blauwaderkaas: Zoals Roquefort, Gorgonzola en Stilton, tenzij duidelijk vermeld staat dat ze van gepasteuriseerde melk zijn gemaakt.
  • Feta: Sommige traditionele varianten zijn van rauwe melk gemaakt.
  • Chèvre (geitenkaas): Vooral de zachte, verse soorten.
  • Munster, Pont l'Évêque, en Époisses: Bekende Franse kazen die vaak rauwe melk bevatten.

Verhitting van kaas: is het dan veilig?

Het verhitten van kaas kan het risico op listeriose aanzienlijk verminderen. Wanneer je kaas tot een hoge temperatuur verhit, waarbij het volledig door en door warm wordt, kunnen schadelijke bacteriën zoals Listeria monocytogenes gedood worden. Dit maakt de kaas veiliger voor consumptie tijdens de zwangerschap.

Het is hiervoor belangrijk om de kaas te verhitten tot ten minste 74°C voor ten minste 2 minuten. Dit zorgt ervoor dat eventuele aanwezige bacteriën worden gedood. Kaas die wordt gebruikt in gerechten die goed gekookt of gebakken zijn, zoals pizza, lasagne, of een kaassaus die goed verhit is, kan dus veilig gegeten worden tijdens de zwangerschap. Ben hierbij voorzichtig en zorg ervoor dat de kaas echt goed verhit is. 

Welke kaas mag je eten als je zwanger bent?

Gelukkig zijn er volop kazen die je ook zonder verhitting veilig kunt eten tijdens je zwangerschap. Gepasteuriseerde kazen zijn een goede keuze. Denk hierbij aan harde kazen. Deze kaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk en is daarmee een veilige en smakelijke optie voor zwangere vrouwen.

Oude kaas is ook een uitstekende keuze. Onze oude kazen ondergaan een lang rijpingsproces waarbij eventuele schadelijke bacteriën niet overleven. Hierdoor kun je zonder zorgen genieten van de rijke smaak van oude kaas tijdens je zwangerschap. Naast oude kaas, zijn er diverse andere kazen die je veilig kunt eten tijdens je zwangerschap. Onder andere de volgende kazen bieden een veilige en smaakvolle optie voor aanstaande moeders:

  • Biologische truffelkaas - Deze unieke kaas combineert de smaken van truffel met de textuur van biologische koemelkkaas. Doordat de melk gepasteuriseerd is, is deze kaas veilig voor zwangere vrouwen en is perfect toe te voegen aan je luxe kaasplank.
  • Supreme biologische koekaas - Deze limited edition kaas is vervaardigd uit gepasteuriseerde biologische koemelk, waardoor het een veilige en smaakvolle toevoeging is aan elk dieet tijdens de zwangerschap.
  • Biologische Jersey kaas - Een combinatie van 50% gepasteuriseerde biologische jersey koemelk en 50% gepasteuriseerde biologische koemelk.
  • Goudse naturel kaas - Deze klassieke kaas, gemaakt van gepasteuriseerde koemelk, is een veilige en veelzijdige keuze die bij veel gerechten past.
  • Henri Willig Gouda komijn 48+ - De toevoeging van komijn geeft deze gepasteuriseerde Goudse kaas een heerlijke smaak die veilig is voor zwangere vrouwen.
  • Biologische koekaas 40+ volgens Edammer Recept - Vervaardigd uit gepasteuriseerde biologische koemelk, deze kaas volgt een traditioneel recept en is een veilige keuze tijdens de zwangerschap.
  • Henri Willig Gouda jong 48+ - Een jonge, zachte Gouda gemaakt van gepasteuriseerde koemelk; ideaal voor zwangere vrouwen die van een mildere kaas houden.
  • Geit honing tijm kaas - De combinatie van gepasteuriseerde geitenmelk met honing en tijm maakt deze kaas niet alleen uniek in smaak, maar ook veilig voor consumptie tijdens de zwangerschap.
  • Rode chilipepers kaas - Voor de liefhebber van pit, deze kaas met gepasteuriseerde biologische koemelk en chili is een veilige manier om je maaltijd op te spicen.
  • Pure Gold door Wiebe Willig - Deze kaas, gemaakt van gepasteuriseerde koemelk, biedt een rijke en gouden smaakervaring die veilig is voor aanstaande moeders.
  • Kokos kaas - Een unieke blend van gepasteuriseerde koemelk met kokos, biedt een exotische smaakervaring waarvan ook tijdens de zwangerschap genoten kan worden.
  • Rozemarijn tijm kaas - Deze kaas combineert gepasteuriseerde schapenmelk met de smaken van rozemarijn en tijm, en is een veilige keuze voor zwangere vrouwen.
  • Geitenkaas extra oud - Voor de liefhebbers van oude kaas, deze variant van gepasteuriseerde geitenmelk is rijk aan smaak en veilig tijdens de zwangerschap.
  • Groene pesto kaas - Deze kaas met gepasteuriseerde koemelk, basilicum en knoflook is een veilige en smaakvolle toevoeging aan elke maaltijd voor zwangere vrouwen.

Speciale aandacht voor geitenkaas 

Geitenkaas verdient extra aandacht. Hoewel sommige geitenkazen van rauwe melk worden gemaakt, biedt Henri Willig een assortiment geitenkazen aan die gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk. Deze kazen zijn veilig om te consumeren tijdens je zwangerschap en bieden een heerlijk alternatief voor wie op zoek is naar variatie in hun kaaskeuze. 

Lees ons artikel voor meer informatie over geitenkaas eten tijdens je zwangerschap!

Kaas eten tijdens je zwangerschap - de kazen van Henri Willig

Bij Henri Willig streven we ernaar om niet alleen heerlijke kazen te bieden, maar ook om onze klanten te ondersteunen met betrouwbare informatie, zodat je kunt genieten van kaas zonder zorgen. Onze jubileum kaas en het assortiment van veilige, gepasteuriseerde kazen zijn met zorg geselecteerd voor jouw genot en veiligheid tijdens je zwangerschap. Geniet van je zwangerschap en van elke kaas die Henri Willig je te bieden heeft, veilig en verantwoord. Is de kleine inmiddels geboren? Vier dit moment dan met onze lekkere baby kaasjes. Perfect voor de echte kaasliefhebber!

Krijg je trek van dit artikel?

Bekijk hieronder de heerlijke recepten van Henri Willig.

Smokey Gouda Maaltijdsalade

2 pers
30 min

Ingrediënten 100g Smokey Gouda kaas 2 tenen knoflook 100g Haricots Verts snijbonen 150g (baby) kastanjechampignons  250g krieltjes  1/2 kropsla (gewassen)   Rauwkost: Rode ui 3 baby komkommers 100g cherrytomaatjes 8 radijsjes   Dressing: 1 el honing 1/2 el mosterd 10 ml olijfolie 1 sjalotje  Peper en zout    Recept Smokey Gouda Maaltijdsalade 1. Verwarm de oven voor op 160 graden. 2. Breng een middelgrote pan water aan de kook en laat de teentjes knoflook meekoken. 3. Snijd, indien nodig, de krieltjes in geijke delen.  4. Verwijder de puntjes (boven- en onderkant) van de haricots verts en snijd daarna in de helft.  5. Kook de krieltjes in ca. 7 minuten beetgaar. Spoel af met koud water om nagaren te voorkomen.  6. Kook de haricots verts in ca. 6 minuten beetgaar. Spoel af met koud water om nagaren te voorkomen.  7. Rasp de Smokey Gouda.  8. Snij de steeltjes van de champignons en vul de holtes met de geraspte kaas. Leg de champignons op een plaat met bakpapier en gril in ca. 12 minuten af. Haal ze daarna uit de oven om even af te laten koelen. Zo krijgt de gesmolten kaas de gelegenheid om hard en krokant te worden.  9. Snijd de groenten voor de rauwkost in kleine delen.  10. Meng de honing, mosterd, olijfolie en gesnipperd sjalotje met een garde tot een gladde dressing. Breng op smaak met peper en zout.  11. Meng de gesneden rauwkost, de krieltjes, haricots verts met de dressing. 12. Verdeel de kropsla op het bord en leg hier bovenop de aangemaakte salade en werk af met de gevulde kaaschampignons.    Dit recept is glutenvrij - al onze kaas is bereid met vegetarisch stremsel en daarom geschikt voor vegetariërs.

Sandwich maken met gegrilde kip en kaas

4 pers
30 min

Verrukkelijke sandwiches met gegrilde kip, een heerlijke abrikozenspread, tomaat, mayo, sla, avocado en onze heerlijke jonge Gouda kaas. Echt een topcombinatie! Bereiding: Sla de kipfilet plat en snijd in 2 stukken. Meng de kruiden met de olijfolie en wentel de kip hierdoor. Grill de kip in een grillpan of in een contactgrill aan beide zijden mooi bruin en gaar. Rooster de casinoboterhammen in een broodrooster, oven of contactgrill lekker krokant.  Bestrijk de eerste boterham met de abrikozendip, leg daarop wat sla en dan de kip. Bestrijk een tweede boterham met mayo en beleg met kaas, tomaat en avocadoplakken. Bestrooi met een beetje zout en peper. Leg deze boterham op de eerste en doe de derde boterham erop. Snijd voorzichtig schuin door tot je twee driehoeken hebt. Snijd deze driehoeken dan weer door tot 2 kleinere driehoekjes en steek er een satéprikker in zodat het mooi aan elkaar blijft zitten.   @Ellouisacooking maakte deze sandwiches voor ons, en wij gaan dit recept zeker zelf ook proberen! Dank je wel ;-)