Wat is gepasteuriseerde kaas en wanneer eet je het?

Henri Willig
Door: Henri Willig
06 mei 2025
± 3 minuten

Kaas is een geliefd product, maar er is een belangrijk onderscheid tussen gepasteuriseerde en rauwmelkse kazen. Gepasteuriseerde kaas wordt gemaakt van melk die een hittebehandeling heeft ondergaan, beter bekend als pasteurisatie. Dit proces verhit de melk kort tot ongeveer 72 graden Celsius om schadelijke bacteriën zoals Listeria, Salmonella en E. coli te doden. Hierdoor wordt de melk veiliger om te consumeren en blijft de kaas langer houdbaar.

Melkrobot kaas Henri Willig

Waarom is gepasteuriseerde kaas belangrijk tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap is het extra belangrijk om op te letten welke kazen je eet. Het immuunsysteem van een zwangere vrouw werkt anders, waardoor de kans op een voedselinfectie groter is. Rauwe melk kan de Listeria-bacterie bevatten, wat schadelijk kan zijn voor de ongeboren baby. Daarom wordt aangeraden om alleen kazen van gepasteuriseerde melk te eten. Dit verkleint het risico op een infectie en zorgt ervoor dat je zonder zorgen kunt genieten van je favoriete kaas.

Hoe weet je of kaas gepasteuriseerd is?

Het is niet altijd direct zichtbaar of een kaas is gemaakt van gepasteuriseerde melk, maar met een paar eenvoudige checks kom je er snel achter:

  • Lees het etiket van de kaas. Staat er "rauwe melk" of "au lait cru" op de verpakking? Dan is de kaas niet gepasteuriseerd. Als deze aanduiding ontbreekt, is de kaas meestal wel gepasteuriseerd.
  • Bij de kaasboer of op markten waar kazen zonder verpakking worden verkocht, is het verstandig om na te vragen of de kaas van gepasteuriseerde melk is gemaakt.
  • Goed nieuws voor liefhebbers van Henri Willig kazen: deze worden gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dit betekent dat je met een gerust hart kunt genieten van de verschillende kazen die Henri Willig aanbiedt, ook tijdens de zwangerschap!

Wanneer kun je gepasteuriseerde kaas eten?

Gepasteuriseerde kaas is veilig voor consumptie in diverse situaties:

  • Tijdens de zwangerschap. Zoals eerder genoemd, is het voor zwangere vrouwen aan te raden om alleen gepasteuriseerde kazen te eten om het risico op listeriose te minimaliseren.
  • Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem. Personen met een verminderde weerstand, zoals ouderen of mensen met bepaalde medische aandoeningen, doen er goed aan om gepasteuriseerde kazen te kiezen om voedselgerelateerde infecties te voorkomen.
  • Algemeen gebruik. Voor de gemiddelde consument zijn zowel gepasteuriseerde als sommige rauwmelkse kazen veilig, mits ze op de juiste manier zijn geproduceerd en bewaard. Echter, gepasteuriseerde kazen bieden een extra zekerheid tegen mogelijke schadelijke bacteriën.

Gepasteuriseerde Henri Willig Kazen

Bij Henri Willig wordt alleen gebruikgemaakt van gepasteuriseerde melk bij de productie van kazen. Dat betekent dat je met een gerust hart kunt genieten van al hun smaken – van jonge en oude kaas tot bijzondere varianten met kruiden. Zo combineer je heerlijke smaak met de zekerheid van een veilig product.

Of je nu op zoek bent naar een kaas voor op brood, een borrelplank of een culinair gerecht, met de gepasteuriseerde kazen van Henri Willig maak je altijd een goede keuze.

Bestel via onze webshop

Krijg je trek van dit artikel?

Bekijk hieronder de heerlijke recepten van Henri Willig.

Quiche met broccoli en kaas

8 pers
50 min

De Paasdagen komen eraan en daarom trakteren we onszelf op een eenvoudige quiche met broccoli en kaas. We zijn namelijk gek op deze smakelijke hartige taartjes, vooral omdat je er eindeloos mee kunt experimenteren.

Zelfgemaakte romige kaassaus van Goudse kaas

4 pers
25 min

Deze kaassaus kun je overal bij eten!  Of je nu nacho's gaat eten, loaded fries, broccoli of bloemkool, deze saus is een alleskunner. Ook heerlijk om te gebruiken als een kaasdip.