Geitenkaas bakken in de pan: zo maak je het lekkerste gerecht

Door: Henri Willig
05 apr 2024
± 3 minuten

Het bakken van geitenkaas in een pan is een snelle en effectieve manier om extra smaak en textuur aan je recepten toe te voegen. We delen tips, voorbereidingen en een lekker recept waarbij jij de in de pan gebakken geitenkaas kan toevoegen.

Waarom geitenkaas in de pan bakken?

Geitenkaas bakken in de pan brengt de smaken van geitenkaas extra naar voren en zorgt voor een knapperige buitenkant. Deze methode is ideaal voor het toevoegen van een nootachtige smaak en textuur aan verschillende gerechten.

Voorbereidingstips

  • Gelijke dikte in kaasplakken: Zorg ervoor dat de geitenkaas in gelijke plakken wordt gesneden. Dit doe je voor een gelijkmatige garing en voorkomt dat sommige stukken te gaar of juist niet gaar genoeg zijn.
  • Voeg kruiden toe: Het toevoegen van een aantal kruiden kan de smaak van de geitenkaas verhogen. Klassieke kruiden zoals tijm, rozemarijn, of zelfs een beetje honing kunnen voor een verrassend resultaat zorgen.

De techniek bij geitenkaas bakken in de pan

Bij het bakken van geitenkaas in de pan draait het allemaal om timing en temperatuur. Verwarm je pan op middelhoog vuur en voeg een beetje olie of boter toe om te voorkomen dat de kaas blijft plakken. De truc is om de geitenkaas niet te lang te bakken; je streeft naar een goudbruine buitenkant met een zachte en smeltende binnenkant. Meestal volstaat een paar minuten bakken aan iedere kant. Dit zorgt ervoor dat je kaas een lekker knapperig korstje krijgt zonder dat het zijn romige textuur verliest.

Basisrecept: salade met gebakken geitenkaas

Dit basisrecept combineert gebakken geitenkaas met een gemengde salade. Ideaal om te maken voor de lunch of als bijgerecht:

Ingrediënten

  • Gemengde salade bladeren (150 gram)
  • Geitenkaas (100 gram), in gelijke plakken
  • Een handvol noten naar keuze
  • Voor de vinaigrette: olijfolie (3 eetlepels), appelciderazijn (1 eetlepel), mosterd (1 theelepel), zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  • Pan voorverwarmen: Zet een pan op middelhoog vuur en voeg een klein beetje olie toe.
  • Geitenkaas bakken in de pan: Leg de plakken geitenkaas voorzichtig in de pan. Bak ze 2-3 minuten aan elke kant, tot ze goudbruin en licht knapperig zijn.
  • Dressing maken: Combineer de ingrediënten voor de vinaigrette in een kleine kom en klop deze goed door.
  • Salade samenstellen: Verdeel de salade bladeren over de borden, plaats de gebakken geitenkaas erop, strooi de noten eroverheen en druppel de vinaigrette erover.

Probeer ook eens

Experimenteer met verschillende combinaties om je in de pan gebakken geitenkaas gerechten te personaliseren. Denk bijvoorbeeld een keer aan het toevoegen van verse vijgen, peer of geroosterde groenten. Ook kun je de kaas voor het bakken marineren in een mix van olijfolie, kruiden en een zuur (zoals citroensap of balsamicoazijn) voor nog meer smaak.

Henri Willig geitenkaas

De keuze van de geitenkaas heeft een grote invloed op het eindresultaat. Geitenkaas van hoge kwaliteit, zoals die van Henri Willig, zorgt voor een makkelijkere bereiding. Onze kazen worden geproduceerd met focus op de kwaliteit van de melk en het welzijn van de dieren! Het bakken van geitenkaas in de pan is een eenvoudige techniek om toe te voegen aan je geitenkaas recepten. Volg de tips en het basisrecept om jouw eerste gerecht met gebakken geitenkaas op tafel te zetten. De geitenkazen van Henri Willig bestel je gemakkelijk online in onze webshop!

Krijg je trek van dit artikel?

Bekijk hieronder de heerlijke recepten van Henri Willig.

Bietensalade met geitenkaas

1 pers
25 min

Deze heerlijke frisse bietensalade is het hele jaar door lekker! Ideaal als bijgerecht of een gezonde smakelijke lunch  Tip: Gebruik handschoenen als je bezig bent met gekookte bieten. Zo blijven je handen schoon! Kook de bieten zo'n 20 minuten in water. Laat de bietjes afkoelen en haal de buitenlaag (schil) eraf.  Snijd de gekookte bieten in blokjes of plakjes. Meng de bieten met de olijfolie en balsamicoazijn in een saladekom. Breng eventueel nog op smaak met zout en peper.  Hak de walnoten grof en strooi deze over de bieten. Voeg de rucola toe. Snijd, krul of schaaf de geitenkaas en garneer deze over de bietensalade. 

Kaasstengels met Henri Willig Jonge Geitenkaas en HW Sweet Jalapeño Dip

4 pers
20 min

Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier. Hak de Rozemarijn fijn. Verdeel de Rozemarijn en de Henri Willig Geitenkaas in 8 portie's. Leg een vel Filodeeg met de punt naar je toe en strooi in het midden een strook fijngehakte Rozemarijn over de gehele lengte van het deeg. Maak naast de Rozemarijn een strook verkruimelde Henri Willig Geitenkaas. Verdeel per vel een eetlepel Henri Willig Sweet Jalapeño over de Kaas. Sla de zijkanten van het Filodeeg over de kaas en rol het deeg verder op tot een kaasstengel. Doe dit 8 keer. Leg de kaasstengels naast elkaar op de bakplaat en bak ze knapperig in de oven. Leg de kaasstengels op een schaal en serveer ze met een potje Henri Willig Sweet Jalapeño Dip.