Van koe tot kaas: hoe wordt kaas gemaakt?

Heb je je ooit weleens afgevraagd hoe kaas wordt gemaakt? Dan ben je zeker niet de enige. Het fascinerende proces van kaasmaken is een eeuwenoud ambacht waarbij melk wordt omgetoverd tot de heerlijkste kazen die we allemaal kennen en waar we van houden. Laten we meteen aan de slag gaan en ontdekken hoe wij dat hier op traditionele wijze doen volgens onze eigen Henri Willig methode. 

Stap 1: De basis van kaas maken is melk verzamelen

De eerste stap van het kaasmaken begint natuurlijk bij de koeien. Het hele proces start met het zorgvuldig melken van de koeien. De verse melk die hieruit wordt verkregen, vormt het hoofdingrediënt voor het maken van kaas. Maar voordat het kaasmaken kan beginnen, ondergaat de melk een grondige controle op kwaliteit en mogelijke verontreinigingen. Vervolgens wordt de melk gekoeld en naar de kaasmakerij gebracht voor verdere verwerking.

Stap 2: Het stremmen van de melk

Eenmaal in de kaasmakerij ondergaat de melk een belangrijk proces dat 'het stremmen van de melk' wordt genoemd. De melk wordt enkele seconden verhit zodat ongewenste bacteriën vernietigd worden en waardoor de kaas straks langer houdbaar blijft. Nadat de melk is gepasteuriseerd en afgekoeld, wordt de melk opnieuw verwarmd. Als de melk 29 graden Celsius is, voegen we microbieel stremsel, zuursel en calcium toe. Henri Willig gebruikt uitsluitend microbieel stremsel, een plantaardig enzym. Daardoor is de kaas vegetarisch. Nadat de melk goed is doorgeroerd, moet deze weer 30 minuten rusten. Daarna wordt het eigen zuursel toegevoegd om het kaasmaakproces te starten. 

Stap 3: Het vormen en rijpen van de kaas

Vervolgens is de melk zo dik als een pudding en kan de ingedikte melk gesneden worden. Na een tijdje is te zien dat de vloeibare wei, wordt gescheiden van de vaste wrongel. Na een tijdje is te zien dat het vloeibare deel van de pudding zich scheidt van de vaste stof. 10% van de pudding bestaat uit deze vaste stof, die wrongel heet en wit van kleur is. De vloeibare stof is wei, een product dat je ook kunt drinken. Van de wrongel wordt uiteindelijk de kaas gemaakt. Voor 1 kilo koekaas is dus ongeveer 10 liter koemelk nodig. Afhankelijk van het seizoen is dit voor geitenkaas 8,5 liter per kilo kaas en voor schapenkaas 6 liter per kilo kaas.

Na het verkrijgen van de wrongel wordt deze vervolgens in speciale kaasvormen gedaan om de gewenste vorm te geven. Het overtollige vocht wordt uit de wrongel geperst om de kaas steviger te maken. Na het vormen en persen begint het rijpingsproces. De kaas wordt opgeslagen in een gecontroleerde omgeving, waar tijd, temperatuur en vochtigheid zorgvuldig worden gereguleerd. Gedurende het rijpen ontwikkelt zich de unieke smaak van Henri Willig.

Het resultaat - Genieten van heerlijke kaas!

Daarna is de kaas klaar om ervan te genieten! Na het rijpen wordt de kaas verpakt en naar de winkels gebracht, klaar om bij jou te belanden. Elke kaas heeft zijn eigen karakter en smaakprofiel. Kortom, kaasmaken is een ambachtelijk proces dat een mix van precisie, geduld en liefde voor het vak vereist. Wacht niet langer en trakteer jezelf op een smakelijke ervaring: Ontdek het ruime aanbod van Henri Willig en het gemak van online kaas bestellen.