50 jaar geleden zijn Henri en Riet begonnen met hun kaasmakerij. In het begin liepen er Holstein (zwart wit) koeien rond op het weiland en werd van de melk van deze koeien de kaas gemaakt. Nu jaren later lopen er geen Holstein koeien op ons land, maar Jersey koeien. En dat is een bewuste keuze.
Op onze boerderij in de polder Katwoude, waar het moeras zo'n duizend jaar geleden werd ontgonnen, streven we naar een harmonieus en duurzaam bestaan voor onze koeien. Met 65 hectare grond hebben onze dieren volop ruimte om te grazen en te gedijen. Hier hebben we niet alleen gekozen voor een manier van boeren die de natuur omarmt, maar ook voor een speciaal ras van koeien: de Jersey koeien.
Waarom Jersey koeien? Het begon met een ontmoeting, een verhaal van vierduizend Jerseys in Amerika, verteld door een Nederlander met een visie. Dit was absoluut de meest economische koe die je kon vinden, verkondigde hij met grote stelligheid. Henri raakte geïntrigeerd en verdiepte zich in dit bijzondere ras. Hij ontdekte dat deze boer in Amerika gelijk had en de Jersey koeien een perfecte match zouden zijn voor ons.
Onze keuze voor Jersey koeien, met hun lichtere gewicht en efficiëntere voedselvertering, past perfect bij ons zachte weiland. En deze koeien zijn niet alleen attente en mooi gevormde dieren, maar produceren ook melk met een hoog vet- en eiwitgehalte. Hierdoor is de melk zeer romig en rijk van smaak.
Een van onze meest innovatieve praktijken is het concept van 'duurmelken'. Hierbij geven onze koeien niet elk jaar een kalf, maar laten we ze om de paar jaar kalven, waardoor ze een lang en gezond leven kunnen leiden zonder overmatige stress van frequent afkalven. Het afkalven voor de koe is het zwaarste moment in haar leven en altijd risicovol. Door haar minder keren te laten kalven in haar leven verwachten wij dat ze gezond en met een goede melkproductie jaren ouder kan worden. Wij doen dit nu 6 jaar en de praktijk ziet er erg goed uit en is daarmee veelbelovend. Het geeft ook veel minder werk en er komen veel minder kalfjes ter wereld. Als de koeien daadwerkelijk veel ouder worden kunnen we ook minder jongvee aan houden wat weer goed is voor het milieu en economisch resultaat. We zijn hierin pionier en het eerste bedrijf in Nederland die dit toepast.
Niet alleen de zorg voor de koeien is voor ons essentieel, de manier waarop we hun kalveren grootbrengen is minstens zo belangrijk. Deze staan niet tussen de volwassen koeien in de grote koeienstal. Onze ervaring heeft ons geleerd dat er in de koeienstal vergrote risico’s zijn op infecties waardoor de jonge kalfjes ziek worden en een deel hieraan zelfs kan overlijden. Bij het huidige systeem in een aparte schone stal gaat dit zonder ziekte en sterfte heel goed. Deze eigen stal voor de kalfjes resulteert in gezonde en sterke dieren.
Om ook het gebruik van antibiotica tot een minimum te beperken, vertrouwen we op preventieve gezondheidszorg met natuurlijke en homeopathische middelen. Zo zorgen we ervoor dat alleen de sterkste en gezondste dieren op onze boerderij blijven en hierdoor is onze melk een hoogwaardig product, vrij van antibiotica.
Het bijzondere aan onze aanpak is de holistische benadering van het boerenleven. We zijn een van de pioniers in Nederland op het gebied van biologische landbouw, waarbij we het land niet bemesten met kunstmest en geen gebruik maken van herbiciden en pesticiden. Dit bevordert het rijke bodemleven, dat essentieel is voor de gezondheid van ons land, de gewassen en onze dieren.
Onze stal noemen wij een potstal en hier liggen de koeien in het stro te rusten. Er is veel extra ruimte in de stal waardoor de koeien hun natuurlijk gedrag van rangorde kunnen doen gelden zonder dat koeien in de verdrukking komen. Omdat er verder geen boxen in de stal staan en er ruimte is, heerst er altijd rust in de stal.
De stal mesten we 4 x per jaar uit met een shovel. De stromest wordt daarna gecomposteerd en is dan gereed om over het land te verspreiden voor bemesting.
Duurzaamheid staat centraal in alles wat we doen. We halen het drinkwater voor de koeien uit een regenwateropslag en wekken zo’n 30% van onze elektriciteit zelf op met zonnepanelen.
Op onze boerderij krijgen gasten de kans om het boerenleven van dichtbij te ervaren. Een bezoek aan onze koeien in de potstal en kennismaking met onze kalfjes en pinken is een unieke ervaring die niet snel vergeten zal worden.
Kortom, bij ons draait alles om de zorg voor onze koeien, het respect voor de natuur en het streven naar duurzaamheid. We zijn trots om een van de eerste boerderijen in Nederland te zijn die op deze holistische en biologische manier werkt.
Om zelf te zien en ervaren hoe wij voor onze koeien zorgen, is iedereen elke dag welkom bij onze biologische Jersey boerderij aan de Hoogedijk 8 in Katwoude.
Bekijk hieronder de heerlijke recepten van Henri Willig.
Ontzettend lekkere en makkelijke pizza toast! Ideaal voor bijvoorbeeld een brunch! Smeer de tomatenpuree op de broodjes, snijd de courgette en gril in een pan. Besprenkel de kaas over de broodjes en doe daarna de gegrilde courgette, tomaatjes en Italiaanse kruiden overheen. Bak de toast af op de gril stand van de oven voor 5 minuten (tot de kaas gesmolten is) Serveer warm en geniet! Bedankt voor je heerlijke recept met onze Jersey kaas @fitfood.dioon
Bereidingswijze: Rasp alvast de kaas voor over de pannenkoek. (Je kunt als je geen rasp hebt, de kaas ook schaven.) Doe de bloem in de beslagkom en voeg een snufje zout en de helft (400 ml) van de melk toe. Roer het geheel met een garde of mixer tot een glad beslag. Voeg al roerend de rest (400 ml) van de melk en de 3 eieren toe. Laat de koekenpan goed heet worden. Rooster alvast in de hete pan de pijnboompitjes even kort tot ze licht bruin kleuren. Verhit daarna een scheutje olie in de pan. Zorg dat er bij iedere pannenkoek wat olie in de pan zit zodat je beslag niet aanbakt. Giet met een lepel beslag in de pan, laat het uitlopen over de bodem en bak de pannenkoeken aan één zijde goudbruin. Draai de pannenkoek om, en strooi de geraspte Jersey kaas over de pannenkoek. Bak de pannenkoek totdat de kaas mooi gesmolten is. Leg de pannenkoek op een bord. Beleg de pannenkoek daarna met wat rucola, de geroosterde pijnboompitten en de dadel balsamico dip. Rol de pannenkoek op, snijdt hem door tweeën en zet met een prikkertje vast. Dan is het een pannenkoek wrap en ziet het er helemaal feestelijk uit. Koud ook lekker!