Een halve eeuw geleden begonnen Henri en Riet Willig op hun melkveehouderij met het maken van Nederlandse kwaliteitskazen. In de afgelopen vijftig jaar is deze kleine onderneming uitgegroeid tot een internationaal gerenommeerde kaasmakerij met over de hele wereld klanten die van onze kwaliteitsproducten genieten. Op deze pagina blikken we met dankbaarheid terug naar de afgelopen jaren.
In 1974 trouwt Henri op 23-jarige leeftijd met Riet Visser en neemt hij het boerenbedrijf over van zijn ouders. De boerderij in Katwoude wordt - omdat er altijd een Jacob woonde - de Jacobs Hoeve genoemd. Het kersverse echtpaar gaat een cursus kaasmaken volgen. In het jaar dat volgt komen de eerste toeristen over de vloer die willen zien hoe de bijzondere ambachtelijke kazen van Willig worden gemaakt. Daarna gaat het snel. Vier jaar later staat de teller al op 120.000 bezoekers per jaar.
Ook privé vergaat het Henri en Riet goed: in de jaren die volgen worden hun drie zonen Jacob, Wiebe en Martin geboren.
In 1980 krijgen de koeien op de Jacobs Hoeve een nieuwe stal. Henri besluit om de oude stal om te bouwen voor geiten. Vanaf dat moment wordt de kaas gemaakt waar hij later beroemd mee zal worden. In 1985 gaat het echter mis, als de Jacobs Hoeve in vlammen op gaat. De kaasmakerij en winkel gaan verloren en het woonhuis loopt schade op. Samen met hun personeel bouwen Henri en Riet hun zaak weer op: na negen dagen openen ze een tijdelijke winkel in de paardenstal van hun buurman en na twee jaar wordt er weer zoals vanouds kaas gemaakt op de Jacobs Hoeve.
De Jacobs Hoeve wordt te klein voor de grote stroom bezoekers. Er komen twee kaasboerderijen bij: eerst de Alida Hoeve in Volendam en in 1992 de Catharina Hoeve op de Zaanse Schans. In 1994 worden twee winkels in Edam geopend en in 1996 opent Henri zijn eerste winkel in Amsterdam in Magna Plaza. Het is het begin van een hele reeks winkels onder de naam Henri Willig. In april 2000 wordt bovendien de webshop gestart, waarmee mensen wereldwijd in een paar muisklikken hun kaas thuis kunnen laten bezorgen. Om aan de vraag te kunnen blijven voldoen wordt er in 2003 een nieuwe, moderne kaasmakerij geopend in Heerenveen.
Tijdens de wereldkampioenschappen kaasmaken in 2006 wordt het ambachtelijk vakmanschap van Henri Willig beloond met de prijs voor de allerlekkerste harde geitenkaas. Het is een van de vele prijzen die de pionier ten deel zal vallen.
In 2011 draagt Henri Willig de leiding over het bedrijf over aan zijn zoon, Wiebe. Onder zijn leiding wordt in 2012 de eerste Cheese & More winkel geopend en wordt in 2013 de Henri Willig Academy opgericht. Henri blijft nog wel betrokken: in 2017 bouwt hij naast de biologische boerderij bij de Jacobs Hoeve een stal met de nieuwste technologieen voor de Jersey-koeien. Een jaar later wordt de eerste winkel in het buitenland geopend, aan de Kärntner Straße in Wenen.
Nieuwsgierig geworden naar het hele verhaal achter Henri Willig Kaas? Lees dan binnenkort verder in het jubileumboek of volg ons op social media, waar wij de komende weken aftellen naar het jubileum.