Alles wat je nog niet wist over Goudse kaas: herkomst, smaak en meer

Henri Willig
Door: Henri Willig
19 apr 2024
± 3 minuten

Ben je benieuwd naar het verhaal achter de iconische Goudse kaas? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel duiken we dieper in op alles wat je nog niet wist over Goudse kaas: van de herkomst en smaak tot aan extra informatie over deze kaasvariant.

Alles wat je nog niet wist over Goudse kaas: herkomst, smaak en meer

Wat is Goudse kaas?

Goudse kaas is een populaire kaasvariant die zijn oorsprong vindt in de Nederlandse stad Gouda. Goudse kaas staat bekend om de milde en romige smaak in combinatie met de ronde vorm en gele kleur. Deze kaas wordt gemaakt van koemelk en dankzij het rijpingsproces wordt de specifieke textuur en smaak ontwikkeld.

Waar komt Goudse kaas vandaan?

De naam Goudse kaas doet vermoeden dat deze kaas uit de stad Gouda komt. De daadwerkelijke oorsprong van Goudse kaas is iets complexer. Gouda speelde een belangrijke rol in de handel en distributie van kaas. De melkveehouderij in het gebied rondom Gouda was de voornaamste bron van bestaan en kaas, waaronder de Stolkse of Stolwijkse kaas, werd jaarlijks verhandeld op de markten van Gouda. Ondanks dat Gouda in de zeventiende eeuw de naam van de kaas veranderde naar "Goudse kaas", stond de kaas voor die tijd bekend als Stolkse kaas, vernoemd naar de plaats Stolwijk, waar de kaas daadwerkelijk gemaakt werd. Na een langdurig conflict tussen Schoonhoven en Gouda werd in 1540 bepaald dat de kaasmarkt moest plaatsvinden in Gouda. Sindsdien staat de kaas bekend als Goudse kaas, hoewel het niet per se in Gouda werd gemaakt.

Soorten Goudse kaas

Goudse kaas is verkrijgbaar in diverse varianten, van jong tot oud. De rijpingsduur bepaalt de smaakintensiteit, variërend van mild tot pittig. Naast de traditionele Goudse kaas zijn er ook varianten zoals komijnekaas en kruidenkaas die een extra dimensie toevoegen aan de smaak. Denk aan jonge Goudse kaas, belegen Goudse kaas, extra belegen Goudse kaas en oude Goudse kaas.

Ontdek meer over de verschillende soorten Goudse kaas:

  • Jonge Goudse kaas: Deze kaas heeft een milde en romige smaak. Het is de jongste variant en wordt meestal slechts enkele weken tot enkele maanden gerijpt. De jonge Goudse kaas is perfect voor liefhebbers van een lichte kaas en is het lekkerst op brood, crackers of als snack.
  • Belegen Goudse kaas: Belegen Goudse kaas heeft een wat vollere smaak dan jonge Goudse kaas. Het wordt langer gerijpt, meestal tussen de 4 en 6 maanden, waardoor het een wat stevigere textuur en een intensere smaak krijgt. Belegen Goudse kaas is ideaal voor bij de borrel of als ingrediënt in warme gerechten zoals kaasfondue.
  • Extra belegen Goudse kaas: Extra belegen Goudse kaas wordt nog langer gerijpt dan belegen kaas, meestal tussen de 7 en 12 maanden. Hierdoor ontwikkelt het een nog intensere smaak. De textuur wordt wat korreliger en de smaak krachtiger. Extra belegen Goudse kaas is perfect voor degene die houden een uitgesproken kaassmaak en is zowel lekker om los te eten als te gebruiken in recepten.
  • Oude Goudse kaas: Oude Goudse kaas is de meest gerijpte en smaakvolle variant van allemaal. Het wordt minimaal 12 maanden gerijpt, soms zelfs nog langer, waardoor het een rijke en intense smaak ontwikkelt met kristalvorming en een brokkelige textuur. Oude Goudse kaas is perfect voor echte kaasliefhebbers die houden van een krachtige en complexe smaakbeleving. Het is heerlijk op een kaasplankje, bij een goed glas wijn of als smaakmaker in hartige gerechten.

Of je nu de voorkeur geeft aan een milde kaas of juist houdt van een meer uitgesproken smaak, er is altijd een variant van Goudse kaas die jij lekker vindt. Ontdek onze recepten met kaas om inspiratie op te doen hoe jij jouw Goudse kaas in je maaltijden kan verwerken! Goudse kaas is namelijk een uitstekende bron van calcium en eiwitten, wat bijdraagt aan een gezond dieet. 

Henri Willig Goudse kaas 

Wil je zelf genieten van de lekkerste Goudse kazen? Ontdek ons assortiment en bestel je kaas online via onze webshop!

Veelgestelde vragen

Wat maakt Goudse kaas anders dan andere kaassoorten?

Goudse kaas onderscheidt zich door de milde en romige smaak in combinatie met de kenmerkende ronde vorm en gele kleur. Het rijpingsproces geeft de kaas zijn specifieke textuur en smaak.

Waarom wordt Goudse kaas vernoemd naar de stad Gouda als het daar niet gemaakt wordt?

Hoewel de naam anders doet vermoeden, wordt Goudse kaas niet per se in Gouda gemaakt. De naam komt voort uit de historische rol van Gouda als handelscentrum voor kaas.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de verschillende rijpingsgraden van Goudse kaas?

Jonge Goudse kaas heeft een milde smaak, terwijl belegen, extra belegen en oude Goudse kazen steeds intenser van smaak worden door een langere rijpingsperiode.

Bestel via onze webshop

13,50
(Incl. btw)
9,50
(Incl. btw)

Krijg je trek van dit artikel?

Bekijk hieronder de heerlijke recepten van Henri Willig.

Zelfgemaakte romige kaassaus van Goudse kaas

4 pers
25 min

Deze kaassaus kun je overal bij eten!  Of je nu nacho's gaat eten, loaded fries, broccoli of bloemkool, deze saus is een alleskunner. Ook heerlijk om te gebruiken als een kaasdip. 

Tuna cheese melt sandwich

1 pers
10 min

Krijg je al trek in een heerlijke lunch? Probeer dan eens dit eenvoudige recept voor een tuna melt sandwich. Met tonijn, gesmolten kaas en een vleugje paprika salsa, heb je binnen no-time een smakelijk broodje op tafel. Deze klassieker is makkelijk te maken en perfect voor een snelle, maar vullende lunch. Of je nu thuis werkt of snel iets lekkers wilt maken, met onze Henri Willig Koe Biologisch Jong kaas wordt elke tuna melt sandwich onweerstaanbaar.