Wendy Hoekstra, Storemanager Cheese & More Bloemenmarkt

Zou je jezelf even willen voorstellen? 

Mijn naam is Wendy Hoeksta en sinds augustus 2017 ben ik Storemanager van Cheese & More Bloemenmarkt in Amsterdam. In 2013 studeerde ik nog en toen ben ik als Verkoopmedewerker gestart in één van onze andere winkels. Ik kon al vrij snel zelfstandig klanten adviseren en kreeg snel extra verantwoordelijkheden zoals het openen en sluiten van de winkel. Toen ik klaar was met de studie Diëtiek ben ik diëtist geworden. Een interessant vak maar ik miste 'het warme gevoel' dat ik hier wel had. Het gevoel van samen de schouders eronder zetten en voor elkaar door het vuur gaan. In de loop der jaren heb ik in bijna alle winkels wel eens gewerkt en dat teamgevoel kwam overal terug. De goede sfeer en het teamgevoel voelt de bezoeker ook als ze de winkel binnenlopen. Daar ben ik van overtuigd. Na veel mensen in mijn directe omgeving gesproken te hebben ben ik gestopt met mijn baan als diëtist en heb ik gevraagd of ik fulltime bij Henri Willig kon werken. Dit is een goede keuze geweest. Op een later moment heb ik met mijn toenmalig leidinggevende over de Henri Willig Academy voor Storemanagers gesproken en besloten hieraan deel te nemen. Een jaar later ben ik Storemanager geworden van Cheese & More Bloemenmarkt. Ik ben erg trots op de weg die ik heb bewandeld.   

Wat doe je op een dag als Storemanager van Cheese & More Bloemenmarkt? 

Samen met het team zorg ik ervoor dat de winkel er op en top uitziet en door middel van ‘Storytelling’ brengen wij het prachtige verhaal over ons familiebedrijf en het ambacht van het kaasmaken over op onze bezoekers. Naast de werkzaamheden op een dag vind ik het fijn dat medewerkers steeds meer worden betrokken bij belangrijke beslissingen in het bedrijf. Zo hebben een aantal Storemanagers een groot aandeel gehad in het selecteren van hun eigen Regiomanager en hebben wij deze onlangs mogen beoordelen. Ik ben ook wel nieuwsgierig naar wat mijn teamleden van mij vinden. Ik denk dat we met een transparante manier van werken goed bezig zijn en het maximale bij elkaar naar boven halen.  

Hoe heb je de opleiding Storemanagement bij de Henri Willig Academy ervaren?

Tijdens de opleiding Storemanagement bij de Henri Willig Academy kreeg ik een gevarieerd pakket aan modules voorgeschoteld om mij klaar te stomen voor de rol van Storemanager. Dan moet je denken aan modules over het schrijven van een jaarplan en teamontwikkeling, maar bijvoorbeeld ook aan lokaal ondernemerschap, selectiegesprekken en veiligheid op de winkelvloer. Deze modules bestonden uit voorbereidende opdrachten maar vooral uit interactieve trainingen waarbij je met een stuk of tien collega’s actieve werkvormen doet. Dit heb ik ervaren als een prettige manier van leren. Vooral ook leren van elkaar! Ik heb veel dingen geleerd, maar wat mij in het bijzonder bijstaat zijn verschillende leiderschapsstijlen die terugkwamen in een training. Hier ben ik echt mee aan de slag gegaan. Elk individu is anders en daar hoort ook vaak een bepaalde manier van coachen en begeleiden bij.

Welke elementen in je werk geven je de meeste voldoening? 

Het gevoel van er samen tegenaan gaan met mijn team en onze bezoekers een mooie tijd in de winkel bezorgen geeft mij de meeste voldoening. In onze Cheese & More winkel ontvangen we bezoekers van over de hele wereld en die hebben vaak een bijzonder verhaal. 
Daarnaast ben ik in mijn element doordat ik de positieve energie die ik van nature heb elke dag kan overbrengen op mijn team. Het leuke is dat die energie op deze manier vanzelf weer terugkomt.

Wat maak je zoal mee op een dag? 

Een keer hebben we bezoekers uit de V.S. gehad die erg graag onze kazen wilden kopen maar dit niet konden omdat de producten niet mee het vliegtuig in mochten. Een half jaar later waren de dezelfde mensen weer in de winkel en die vertelden mij dat het toch gelukt is om de kazen mee het vliegtuig in te 'smokkelen'. Een leuk detail is dat deze winkelbezoeker inmiddels regelmatig producten besteld via onze Webshop. Een andere keer vroeg een bezoeker mij of ik ook familie ben van Henri Willig. ‘Dat niet’ zei ik toen, ‘maar ik maak wel onderdeel uit van de Cheese Family' zei ik met een knipoog. En dat voelt ook zo. Tegen Duitsers zeg ik wel eens dat ze mogen doen als of ze thuis omdat het onze 'buren' zijn. Een grapje en een glimlach zorgen er vaak voor dat onze bezoekers met een goed gevoel de winkel weer verlaten. Dan hebben wij het goed gedaan. 

Wat heb je bereikt met je team en waar ben je het meest trots op? 

Ik ben er trots op dat wij kaas maken op ambachtelijke wijze volgens een familierecept op een plek waar de koeien in de wei staan. Dat proef je ook aan de kazen. Mooi om dit verhaal elke dag te vertellen aan onze klanten. We laten mensen genieten van het mooiste product dat Nederland biedt: onze eigen gemaakte Henri Willig Kaas. Teamleden hebben wel eens gezegd dat ze geen afstand ervaren tussen hen en mij als leidinggevende. Ik zie in de praktijk dat mijn collega’s zich hierdoor vrij voelen om mee te denken en ideeën aan te dragen. Dit beschouw ik als een groot compliment. 

Wendy Hoekstra, Storemanager Cheese & More Bloemenmarkt